Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarskoj Gimnaziji prijeti klizište

05.11.2014.

16:14

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prijeti li vukovarskoj Gimnaziji koja se nalazi na povišenom dijelu u blizini vodotornja, urušavanje zbog klizišta? Već desetak godina otkada je provedena posljednja sanacija terena i obnova zgrade, na zidovima se periodično pojavljuju pukotine. Stoga je danas održana pokazna vježba "Klizište 2014." kako bi se učenici upoznali s načinom evakuacije, a javnost sa stanjem sigurnosti zgrade

Postoji li realna opasnost da bi se zbog nestabilnog terena, loše provedene obnove zgrade i sanacije okolnog terena vukovarska Gimnazija mogla urušiti? Posljednji se put obnavljalo 2005. godine rekao je ravnatelj Davor Šijanović i od tada se s vremena na vrijeme pojavljuju nove pukotine na zidovima na pročelju, ali i u učionicama. Najkritičnije je kod istočnog pročelja škole gdje je zemlja posljednjih godina "potonula" i više od pola metra. Ravnatelj smatra da obnova nije kvalitetno provedena, a predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji su prisustovali vježbi napominju da će se tek upoznati s problemom, te da sada ne mogu ništa konkretno reći što će se poduzimati. Iako ne strahuju od mogućeg urušavanja zgrade učenici su oprezni kao i nastavnici, te ističu da im je vježba dobrodošla kako bi se upoznali s načinom evakuacije. Pokaznu vježbu "Klizište 2014. zajednički su organizirali Grad Vukovar, Gimnazija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Policija, Vatrogasna postrojba Vukovar, vukovarski Crveni križ i Hitna pomoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.