Hrvatski radio

Radio Osijek

Ž. Cickaj: "Sada svi peru ruke od Ružice Bilkić!"

07.11.2014.

13:03

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Velika je mreža suradnika i onih koji su podržali i omogućili sve za što su optuženi bivša načelnica općine Bilje Ružica Bilkić i njezin nevjenčani suprug Tihomir Cvijanović", rekao je na današnjoj konferneciji za novinstvo u Bilju aktualni načelnik općine Željko Cickaj. "Zahvaljujući njima Bilje je postalo općina - slučaj", dodaje Cickaj te ističe da smatra da svi koji su činili ili omogućavali nezakonite radnje, moraju odgovarati.

Dodao je da godinama upozoravaju na nezakonitosti i nepravilnosti, da im je žao što je Bilje postalo općina - slučaj, da se ne raduju ničijem zlu, ali im je drago da su nezakonite radnje zaustavljene i sankcionirane.  Cickaj spominje konkretnu dokumentaciju koju je Općina proslijedila nadležnim institucijama, ali i osobe koje su usko surađivale s bivšom načelnicom. Rekao je da upravo njezini suradnici i stranačke kolege (Bilkić je iz redova HDZ-a) sada "peru ruke" od nje, a da su bili uključeni u sve zbog čega je optužena. Ističe da su u samo godinu dana u Bilju, od kada je promijenjena vlast, ostvareni brojni razvojni projekti poput novog kružnog toka i dječjeg vrtića i da će tako nastaviti i ubuduće.Podsjetimo, USKOK je protiv HDZ-ove bivše načelnice općine Bilje Ružice Bilkić pokrenuo istragu i tražio pritvor zbog niza kaznenih djela koja je počinila od 1. veljače do 1. studenog 2010. godine. Bilkić je osumnjičena da je u tom razdoblju s izvanbračnim suprugom Tihomirom Cvijanovićem, direktorom jednog trgovačkog društva, dogovorila da će njegova tvrtka općini Bilje ispostaviti fiktivne fakture za izradu raznih elaborata i projekata u ukupnom iznosu od gotovo 100 tisuća kuna.

Cvijanovića je također ovlastila da u ime Općine pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za potrebe Općine, za što mu je, na štetu Općine, isplaćena nagrada od 70 tisuća kuna. USKOK Ružicu Bilkić također tereti i da je s direktorom jednog drugog poduzeća dogovorila radove u vrijednosti većoj od 193 tisuće kuna, iako je znala da o tome odluku mora donijeti Općinsko vijeće, te da je prekršila odredbe Zakona o javnoj nabavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.