Hrvatski radio

Radio Osijek

Za 30. obljetnicu VRO Maslenica u Osijeku izloženo 30 ratnih fotografija

21.01.2023.

23:09

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

"Vojna policija u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica"

"Vojna policija u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica"

Foto: Matea Bartulović / Radio Osijek

U osječkom Arheološkom muzeju večeras je otvorena izložba ratnih fotografija u povodu 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica, a izloženo je 30 fotografija pripadnika 68. bojne Vojne policije HV-a nastalih tijekom Maslenice.

Postav izložbe odabrao je i uredio Josip Šeri, dopredsjednik Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije.


"Izložbu smo postavili u čast i sjećanje na sve poginule suborce i naše prijatelje", rekao je Josip Šeri, naglasivši kako fotografije podsjećaju na vrijeme jedne mladosti koju su obilježile hrabrost, čast i ponos. „Htjeli smo izložbom pokazati da su Slavonci i Baranjci oslobađali jug Hrvatske. Uspio sam prikupiti tridesetak fotografija koje su, uključujući i mene, snimili pripadnici 68. bojne Vojne policije sastavljene od Slavonaca i Baranjaca”, objasnio je Šeri u programu Radio Osijeka i opisao da su imali jedan fotografski aparat, kojim su sve bilježili. Išao je iz ruke u ruku, tako da su svi koji su sudjelovali u operaciji autori ove izložbe, rekao je Šeri.


Izložbu je otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, i sam sudionik VRO Maslenica kao pripadnik 68. bojne VP HV-a, koji je istaknuo je kako je ta vojna operacija označila početak povratka hrvatskim okupiranih teritorija i značila spajanje juga i sjevera Hrvatske.

"VRO Maslenica je označila početak kraja srpske vojne nadmoći na hrvatskom ratištu i počašćen sam što sam bio sudionik tog vremena i tih događanja, jer u povijesti jednog naroda jednom se stvara država", rekao je Anušić. Naglasio je da su prijateljstva nastala u takvim ratnim okolnostima vječna i neraskidiva, zbog čega mu je drago da ima mnogo braće po oružju.

„Ove nas fotografije vraćaju u te dane i sjećamo se svih onih koji nažalost više nisu s nama”, poručio je Ivan Anušić, dodavši da se sjećanje na te ljude i dane nikada ne smiju zaboraviti i izbrisati iz sjećanja..

I Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka podsjetio je na ogroman značaj operacije Maslenica jer je oslobađanjem tog dijela Hrvatske spojen njezin jug sa sjeverom.

U samo 72 sata oslobođeno je 100 četvornih kilometara i neprijatelj je odbačen od zadarskog zaleđa, istaknuo je napominjući kako je Specijalna postrojba policije tada zauzela vrhove Mali Alan i Tulove grede, gdje se ostalo do Oluje. Tolj je zahvalio svim braniteljima koji su sudjelovali u ovoj akciji, a posebno se prisjetio svih onih koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.