Hrvatski radio

Radio Osijek

Za Batinićem raspisana tjeralica

01.04.2014.

16:29

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za Ivicom Batinićem, prvoptuženikom u tzv. aferi Sibinj, koji je jučer na osječkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, raspisana je tjeralica jer ga policija jučer, pošto se nije pojavio na izricanju presude, nije pronašla ni na kućnoj adresi, doznaje se danas na sudu.

Budući da je jučer bivši načelnik općine Sibinja Ivica Batinić nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina, za koju je obvezatan istražni zatvor, predsjednik sudskog vijeća, uz rješenje o određivanju istražnog zatvora, izdao je brodsko-posavskoj Policijskoj upravi nalog za njegovo privođenje, izjavio je novinarima glasnogovornik suda Miroslav Rožac. Sud je danas obaviješten da policija Batinića nije pronašla na adresi na kojoj ima prebivalište pa je brodsko-posavskoj Policijskoj upravi izdan nalog za raspisivanje tjeralice na temelju koje će ga tražiti na području Hrvatske. Sud ističe kako još nema službenih saznanja da je Batinić izvan Hrvatske, ali će, ako ga policija obavijesti da je napustio Hrvatsku, to će biti osnova za raspisivanje međunarodne tjeralice.
Batinićev branitelj, odvjetnik Dražen Matijević izjavio je jučer, nakon izricanja nepravomoćne presude, da je njegov branjenik, po saznanjima koje ima, u Zagrebu na liječničkim pretragama, a na novinarsko pitanje ima li državljanstvo BiH, odgovorio je kako za to nije čuo i ne zna, niti je to igdje navedeno u dokumentima.
Bivši načelnik sibinjske općine Ivica Batinić jučer je zajedno s pet ostalih, među kojima je i umirovljeni general Mladen Kruljac, nepravomoćno osuđen za malverzacije sa zemljištem kojima je općina Sibinj oštećena za 58 milijuna kuna, a državni proračun za još tri milijuna.
No to nije i jedini sudski postupak protiv Batinića. Protiv njega i bivšeg člana općinskog poglavarstva Ivana Miškovića, koji je u aferi Sibinj dobio kaznu od pet i pol godina zatvora, USKOK je podignuo optužnicu zbog malverzacija s novcem za socijalno ugrožene mještane.

Kako se navodi u optužnici, Batinić je sastavio dva lažna popisa korisnika socijalne pomoći te od Brodsko-posavske županije zatražio da se za svakog od njih isplati 950 kuna za grijanje. Na prvom je popisu bilo 40 fiktivnih imena, a na drugom 58, tako da je ukupno isplaćeno 93.100 kuna, a načelnik ih je, smatraju tužitelji, stavio u svoj džep. Izmišljene su i adrese fiktivnih korisnika socijalne pomoći. Novac za pomoć potrebitima krali su i na ime stvarnih ljudi, poput Jasne Haurdić, koja u izjavi za Radio Osijek tvrdi kako potpis na dokumentu o isplati pomoći nije njezin.
Pripremno je ročište sazvano za 7. travnja, a hoće li se održati ovisi o tomu hoće li Batinić do tada biti dostupan hrvatskom pravosuđu. Mišković je jučer, odmah nakon izricanja presude, odveden u zatvor.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.