Hrvatski radio

Radio Osijek

Zadovoljni rješenjem za HNK

28.02.2014.

13:08

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka Gradska uprava zadovoljna je rješavanjem situacije i imenovanjem vršitelja dužnosti intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta te očekuje da će se tako osigurati prijelazno funkcioniranje kazališta, do imenovanja novog intendanta, s četverogodišnjim mandatom.

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić nedavno je, nakon izmjena Zakona o kazalištima, za v.d. intendanta imenovala Miroslava Čabraju, dramskoga glumca ove nacionalne kazališne kuće. Osječkom HNK-u zaprijetila je blokada rada i neisplata plaća, nakon što je dotadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu mandat istekao 10. prosinca prošle godine, a osnivači i suvlasnici, grad Osijek i Osječko-baranjska županija, nisu se mogli dogovoriti o imemovanju vršitelja dužnosti intendanta.
Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je na konferenciji za novinare da je Gradska uprava zadovoljna "odabirom mladog i energičnog čovjeka", koji, uz svoju glumačku struku, može odraditi i ovaj prijelazni posao.
"Zahvalni smo Ministarstvu kulture i ministrici Zlatar-Violić, na promptnom rješenju, jer se cijela procedura odradila najbrže što je zakonski moguće, a v.d. intendanta sada se može baviti programom i normalizacijom poslovanja kazališta", rekao je Ham dodavši kako su djelatnicima HNK jučer isplaćene plaće.
Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić ocijenio je da su sada stvoreni temelji buduće komunikacije i odnosa s drugim suvlasnikom, Osječko-baranjskom županijom, odnosno za razgovor o perspektivama HNK, pa i izboru novoga intendanta. Apelirao je na tolerantnu raspravu osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u budućnosti, o svim pitanjima vezanim uz nacionalnu kazališnu kuću u Osijeku. Najavio je i raspravu o HNK-u i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, koja će se održati u petak, 7. ožujka 2014.
"Nitko nije sretan kada mora arbitrirati netko izvan grada i Županije, ali je to bilo apsolutno jedino rješenje", ističe Đapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.