Hrvatski radio

Radio Osijek

Zagađeni zrak u Slavonskom Brodu tematiziran u Europskom parlamentu

23.10.2014.

15:44

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada će građani Slavonije prestati biti žrtve prekograničnog zagađenja zraka – pitanje je koje je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu postavio zastupnik ORaH-a Davor Škrlec.

Škrlec je u svom govoru upozorio na opasnost koju za hrvatske građane predstavlja rafinerija u Bosanskom Brodu, u susjednoj Bosni i Hercegovini. „Građanke i građani Slavonskog Broda svakodnevne su žrtve prekograničnog zagađenja zraka spomenute rafinerije u vlasništvu ruske kompanije 'Zarubežneft'. Mjerna stanica u Slavonskom Brodu bilježi visoke koncentracije nekoliko onečišćujućih tvari koje dovode u rizik zdravlje građana istočnog dijela Hrvatske i zagađuju njen okoliš. Tijekom posljednja dva mjeseca je u čak 12 dana zabilježena višestruko veća koncentracija sumporovodika (H2S)“ istaknuo je Škrlec. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina još uvijek nije ratificirala sporazum s Europskom unijom, zastupnik ORaH-a smatra kako je politički pritisak jedini način djelovanja. „Potrebna su konkretna rješenja. Ključno je što prije smanjiti emisije onečišćujućih tvari koja traju već duže vrijeme. Jednakost svih građana EU-a i osiguravanje zdravog i održivog okoliša potrebnog za zdrav i kvalitetan život svih građana treba biti vrhovna vrijednost europskih institucija, ali i motivacija za snažnije i svrhovito djelovanje u rješavanju ovog ozbiljnog europskog problema“, rekao je Škrlec. Na postojanje tog problema u Europsko je parlamentu ukazao već u dva navrata – u srpnju na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, upozorio je na ovaj ekološki problem talijanskog ministra za okoliš, zaštitu prirodnih resursa i mora, Gian Lucu Galettija, a u rujnu je uputio pisano pitanje za konkretno rješavanje spomenutog zagađenja Europskoj komisiji i Visokoj predstavnici Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.