Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zanimanje i zdravlje"

30.06.2014.

16:42

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zanimanje i zdravlje", projekt koji se provodio u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska, drugi je projekt financiran sredstvima Europske unije koji je Dom zdravlja Osijek uspješno priveo kraju.

Predstavljanje "Priručnika za definiciju zdravstvenih uvjeta pojedinih zanimanja" bila je zadnja projektna aktivnost, održana u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, koja je okupila predstavnike nositelja projekta Sveučilišta u Pečuhu, dr. Zsolta Nemeskéria i voditelja projekta Jánosa Szellő, te hrvatske partnere iz Doma zdravlja Osijek koje su predstavili ravnatelj dr. Miroslav Sikora, dr. Branka Kandić-Splavski i dr. Nikola Kraljik.


Glavni cilj projekta bio je definirati zahtjeve profesionalaca u skladu s ILO ISCO 08 kategorizacijskim sustavom kroz analizu dokumenata, izradu studija i istraživanje uzročnih odnosa i rezultata. Kako bi se multiplicirali dobiveni rezultati u Hrvatskoj i Mađarskoj organizirane su edukacije, te je izrađen specijalizirani priručnik koji se temelji na sustavu ILO ISCO 08, a naslovljen je "Priručnik za definiciju zdravstvenih uvjeta pojedinih zanimanja".
"Definiranje poveznica između zapošljavanja i zdravlja prioritet je politike zapošljavanja Europske unije, Mađarske i Hrvatske. Između dvije glavne snage u na tržištu rada, interes poslodavaca je dostupnost radne snage koja ima odgovarajući trening i zadovoljava zdravstvene uvjete, te se može dobro uklopiti u propisano radno okruženje. Također, u interesu je zaposlenika da budu svjesni opisa svoga posla, radnog okruženja i potrebnih zdravstvenih uvjeta. Zdravstvene aktiivnosti koje smo imali u projektu, i jedan od njegovih najvažnijih rezultata "Priručnik za definiciju zdravstvenih uvjeta pojedinih zanimanja" ostaju zajednici i stručnim službama na korištenje i pomoć pri definiranju uvjeta za rad i provođenju potrebne prevencije kako zdravlje djelatnika ne bi bilo ugroženo", naglasio je dr. Miroslav Sikora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.