Hrvatski radio

Radio Osijek

11:10 / 02.10.2014.

Autor: Amoreta Bajto

Zašto prokišnjavaju obnovljene zgrade na Olajnici?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i direktor poduzeća "Tehnostan" Ivan Kamerla obišli su danas stambene objekte na Olajnici gdje se građani žale na prokišnjavanje krovišta.

Sastanak je dogovoren sa predstavnikom stanara Ivicom Gašparom u vezi problema prokišnjavanja krovišta navedene višestambene zgrade sa tri ulaza u kojoj su, unatoč obnovi, tijekom vremena neki stanovi na najvišim katovima postali gotovo nemogući za život. Oštećeno je više od dvadeset stanova. 

Više od 3.500 stanova od 5.000 obnovljenih nakon rata još je u vlasništvu države, a gradonačelnik Ivan Penava upozorio je kako tvrtka Tehnostan ima velike probleme jer ne može naplatiti više od 10 milijuna kuna potraživanja tako da je nastao pravi kaos. Penava je rekao da će grad dio novca uložiti kako bi se omogućio normalan život, no upitao se zašto se prethodnih godina ulagalo u ceste i nogostupe, a nitko nije ulagao kako bi se omogućilo ono što je osnovno za normalno stanovanje. Rekao je kako će se zauzeti za prodaju državnih stanova kako bi vlasnici preuzeli odgovornost za njihovo održavanje. 
Za vrijeme smjene vlasti u Vukovaru (dok je upravljao povjerenik) uloženo je oko 1,6 milijuna kuna za sanaciju zgrada u Borovu Naselju tako da je potrošen sav novac za tu namjenu, rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. On je podsjetio kako su prije dva tjedna održani razgovori s predstavnicima Državnoga ureda za stambeno zbrinjavanje kojima je prije tjedan dana upućen i prijedlog da se 20% ili 2 milijuna kuna prihoda od najma državnih stanova uloži u fond za hitne popravke. Odgovor do danas nije stigao. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.