Hrvatski radio

Radio Osijek

Zatvorena luka "Tranzit "Osijek

12.11.2014.

12:32

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nebrige Vlade i resornog ministarstva, osječka luka "Tranzit" privremeno je zatvorena. Odlučila je to inspekcija Agencije za održavanje plovnih putova.

Ondje tvrde kako je korito Drave zasuto pijeskom i zbog toga je preplitko za velike teretne brodove.Riječ je o međunarodnoj riječnoj luci, bitnoj za gospodarstvo, rekao je potpredsjednik nacionalnog Odbora za promet,pomorstvo i veze Ante Šimić. Šaljemo, dodaje Šimić, svijetu sliku neodgovorne zemlje i sada svi brodari koji su namjeravali sklapati poslove smatraju  kako Osijek ni nije na karti riječnih luka. Godinama se spominje problematika građevinskog pijeska  koji se više ne smije vaditi iz Drave, te ga Hrvatske uvozi iz Srbije.Sada će ga se samo interventno izvaditi iz Drave i premjestiti nešto niže, na treći kilometar od ušća u Dunav. Uz ovu apsurdnu situaciju, Šimić je spomenuo još jednu iz 2012. godine kada je država za projektnu dokumentaciju  uređenja luke Tranzit izdvojila 45 milijuna kuna. Sredstva u visini milijardu kuna  trebala su biti odobrena iz IPA, sada strukturnih fondova Europske  Unije. Sve stoji.Privremeno zatvorena luka, donijela je dodatne brige za 70-tak djelatnika koji su svjesni kako je luka blagodat za okruženje, a novi projekti donose i nova zapošljavanja. / Ton iz programa Radio Osijeka /

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.