Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog „dunavskih” komaraca večeras zamagljivanje sa zemlje

26.06.2022.

11:41

Autor: Radio Osijek

Večeras zamagljivanje komaraca

Večeras zamagljivanje komaraca

Foto: HRT / -

U pojedinim rubnim dijelovima Osijeka i prigradskim naseljima večeras (26. lipnja) od 19 do 22 sata provodit će se tretman toplog zamagljivanja komaraca sa zemlje. Pčelari se pozivaju da zaštite košnice, vozači na oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, a građani da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu.

„Za danas su izdane preporuke Zavoda za javno zdravstvo koji provodi monitoring s obzirom na blagu pojavu i povećanje brojnosti komaraca koji dolaze s istoka zbog višeg vodostaja Dunava. Sa zemlje će se tretirati sjeverni dio grada – Tvrđavica, Podravlje, Donji grad, Sarvaš i Nemetin. Ove je godine sezona počela značajno kasnije jer vodostaj Drave nije bio visok pa poplavna područja nisu natopljena vodom, što bi aktiviralo legla, osim ovih na istoku vezanih uz dunavsko slivno područje”, rekao je za naš radio gradski pročelnik za za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Na pitanje hoćemo li ove godine biti pošteđeni veće najezde odgovara kako je s prirodom teško dugoročno prognozirati ali se prema trenutačnoj situaciji čini da će biti tako.

Inače, za utorak, 28. lipnja najavljen je i adulticidni tretman komaraca iz zraka metodom hladnog orošavanja, a bit će obuhvaćeno 1.800 hektara na području Sarvaša, Nemetina i Vinogradske ulice u vremenu od od 5 do 6 sati i 30 minuta i od 19 do 20 sati i 30 minuta.

Podsjetimo da je Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca donesen u siječnju, monitoring je započeo u ožujku, a prvi larvicidni tretmani u drugoj polovici svibnja. Osijeku je Vlada odobrila 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za ovogodišnju borbu protiv komaraca dok je sam Grad osigurao 5,15 milijuna kuna. Novost je i novi avion, dvomotorac, koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta, pa će se ove godine borba s komarcima voditi s dva zrakoplova, ovisno o potrebama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.