Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog prosvjeda u BiH blokiran GP Orašje

11.03.2014.

17:32

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavlja se blokada prometa preko graničnoga prijelaza između Županje i Orašja koju su jučer s bosanskohercegovačke strane izazvali nezadovoljni poljoprivrednici. Prosvjednici samo povremeno dopuštaju prolazak putničkim vozilima i autobusima. Hrvatska policija vozače upućuje na granične prijelaze Gunja i Slavonski Šamac.

Bosanskohercegovački poljoprivrednici na taj su se čin odlučili prosvjedujući jer im vlasti federalnog entiteta nisu isplatile poticaje za posljednje dvije godine. Poljoprivrednici su prosvjed započeli jučer te su proveli cijelu noć nedaleko graničnoga prijelaza. Poručuju da blokadu s traktorima i drugim strojevima nastavljaju dok im se ne ispune zahtjevi. Oni traže da im se isplate poticaji iz 2012. i 2013. godine u iznosu od oko 4,5 milijuna maraka (oko 2,3 milijuna eura). Njihovi predstavnici susreli su se u utorak i s predsjednikom županijske vlade Marijanom Oršolićem i policijskim ravnateljem Marijanom Mikićem kako bi se pokušao riješiti spor. Poljoprivrednici inzistiraju da im se obrate predstavnici vlasti u Federaciji BiH koji su zaduženi za isplatu poljoprivrednih poticaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.