Hrvatski radio

Radio Osijek

Zelena energija od danas i na osječkoj "Srednjiki"

16.12.2020.

13:27

Autor: Radio Osijek

foto: Josip Ćutunić HRT

foto: Josip Ćutunić HRT

Foto: - / -

Gotovo mjesec dana prije roka završena je energetska obnova zgrade na osječkom Srednjoškolskom igralištu. Riječ je o objektu s naglaskom na obnovljivim, zelenim izvorima energije i radovima provedenim u sklopu projekta GReENERGY - međugranične suradnje sufinancirane EU sredstvima.

Današnjim predstavljanjem i službeno je završena energetska obnova zgrade na popularnoj „Srednjiki” od sada u značajnoj mjeri spremna za snabdijevanje iz obnovljivih izvora energije, što je i potvrdila pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije Kornelija Mlinarević:

- Obnovljena je stolarija, unutarnja rasvjeta. Postavljen je zeleni krov u površini od 160 m3, fotonaponska centrala sa solarnim panelima snage 93 kWh, te meteorološka stanica koju ćemo uskoro instalirati na krovu, naglasila je Mlinarević i dodala kako je projekt GreENERGY, sufinanciran sredstvima Europske unije, ostvaren u suradnji s prekograničnim partnerom gradom Novim Sadom zbog brojnih sličnosti i poveznica javnih objekata u oba grada.

Voditelj projekta Srećko Kukić prilikom predstavljanja izrazio je zadovoljstvo zaključenjem radova mjesec dana prije planiranog roka:

- Pokazatelj je to da možemo i u budućnosti nastaviti ostvarivati slične ciljeve. Zadovoljni smo što je ovo već 11. projekt, ujedno i objekt obnovljivih izvora energije koje Grad posjeduje ili ima u najmu i sigurno da se na toj brojci ne namjerava stati, zaključio je Kukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.