Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zelena staza - staza koja spaja"

24.07.2014.

12:12

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski i mađarski biciklisti od ove godine na raspolaganju imaju „Zelenu stazu“ koja povezuje naš Latinovac i mađarsko mjesto Kemeš.

U suradnji s partnerima iz Mađarske projekt „Zelena staza – staza koja spaja“ realizirala je osječka Zaklada Slagalica. Vrijedan je gotovo 400 tisuća eura, a financira ga Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa.

- Nije samo riječ o biciklističkoj stazi nego o projektu koji otvara mogućnosti lokalnom stanovništvu za razvoj eko i etno turističkih potencijala - istaknula je na završnoj konferenciji projekta u Osijeku upraviteljica Zaklade Slagalica Branka Kaselj. Podsjetila je da „Zelena staza“ povezuje Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju i dvije države preko graničnog prijelaza Dravaszabolcs/Donji Miholjac.

-  Želja nam je da proizvođači autohtonih proizvoda, građani, biciklisti, udruge, lokalne uprave i lokalne turističke zajednice iz Mađarske i Hrvatske postanu dio što detaljnijeg mapiranja cjelokupne turističke, kulturne, gastronomske i enološke ponude ovog područja – rekla je Kaselj.

Kao posebnu vrijednost projekta ističe opremanje infocentra u Latinovcu gdje turisti mogu dobiti cjelokupan pregled ponude.

Uz glavnu i sporedne označene staze riječ je, kaže Kaselj, o gotovo 380 kilometara, a svečano otvorenje bit će 30. srpnja u Kemešu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.