Hrvatski radio

Radio Osijek

Žena ženi – od srca

26.05.2014.

18:04

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vukovarsku je Gradsku knjižnicu danas stiglo 200 paketa koje su ženama s poplavljenih područja poslale žene iz cijele Hrvatske u koje su stavili predmete koje jednoj ženi uvijek trebaju – i jednu osobnu poruku. Paketi se prikupljaju i u Osijeku, Vinkovcima, Đakovu, Valpovu i Požegi.

Potaknuti akcijom u Bosni i Hercegovini, dvije su prosvjetarke, jedna iz Osijeka druga iz Vukovara, prema istom načelu krajem prošloga tjedna pokrenule akciju „Žena ženi“. Kako su zapisale na svojoj Facebook grupi „akcija je u Hrvatskoj je poprimila oblike epidemije ljubavi ♥“. Nakon samo nekoliko dana grupa broji više od 22.500 članova – ili uglavnom članica.

 

„Akciju smo pokrenule spontano, od srca, onako kako samo žene mogu. Nismo ni slutile u kakvu će se pozitivnu priču sve ovo pretvoriti i u što će se izroditi. Prvo smo mislile okupiti samo svoje prijateljice i automobilima iz Osijeka, Vukovara i Vinkovaca posjetiti žene, negdje u prihvatilištu. Onda je sve krenulo neslućenom brzinom“, kaže Vukovarka Lilijana Radobuljac.

Ova inicijativa poziva na slanje tipično ženskih potrepština, uglavnom higijenske namjene. Preporučuju da kutija bude veličine kutije za cipele, a o tome što će biti u njoj odlučuje svaka od onih koja ju šalje. Preporučuje se da to budu higijenski ulošci/tamponi, gel za tuširanje, krema za lice, mlijeko za tijelo, balzam za usne, dezodorans, dekorativna kozmetika, sušilo za kosu, uvijači, češalj ili četka, britvice…“Ne brinite za sadržaj paketića. Kada smo mi bile ovoliko solidarne i nježne, vjerujte da će biti i one i sigurno će zamijeniti vaše sitnice za ono što im u tom trenutku treba“, kaže Radobuljac.

„Svakako treba biti priložena i poruka, riječi ohrabrenja ženi kojoj su kutijicu složile, a hoće li stavljati svoje podatke za kontakt, o tome odlučuju same“, kaže Ivana Kovač i dodaje kako je važno da na kutiji piše „Žena ženi“, jer to je naziv akcije. Na paket se ispisuje i vukovarska adresa – Gradska knjižnica, Trg Republike 1, uz obaveznu naznaku da je riječ o humanitarnoj pošiljci. Službenicima na pošti treba dati šifru F6 630 367 – ako već sami nisu pogledali upute koje su im stigle u međuvremenu, tako da se poštarina za njih ne plaća. Paketići se skupljaju i na punktovima – u Požegi je to Gradska knjižnica i čitaonica (Antuna Kanižlića 1), u Osijeku osim Gradske i sveučilišne knjižnice (Europske avenije 24) svoju kutiju na kojoj piše „Žena ženi“ možete donijeti i u Dječje kazalište Branka Mihaljevića (Trg bana Josipa Jelačića 19), u Vinkovcima je punkt u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (Duga ulica 3), gradske su knjižnice također punktovi u Đakovu i Valpovu.
Akcija prikupljanja i slanja traje do petka, 30. svibnja, ali će se ženama na poplavljenom području proslijediti i svi paketi koji dođu poslije tog roka.
Brojni su komentari na fb grupi „Žena ženi“, a jedan od njih glasi: „Prazne kutije za cipele postaju duše i to je čudo koje prepoznajem na svakoj novoj fotki!“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.