Hrvatski radio

Radio Osijek

Žene teže do posla

01.10.2014.

13:25

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O stanju nezaposlenosti, položaju žena na tržištu rada, problematici obrtništva raspravljalo se na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Osječko - baranjske županije.....

Iako je stanje u Hrvatskoj vrlo teško, pokazatelji za Osječko - baranjsku županiju ipak su pozitivni. U ovome trenutku u Osječko - baranjskoj županiji je 34.141 nezaposlena osoba, a broj zaposlenih, koji iznosi oko 88.000 je konstantan - istaknuo je zamjenik Osječko - baranjskog župana Dragan Vulin. Što se tiče položaja žena na tržištu rada, jasno je kako im je u ovoj dugotrajnoj recesiji još teže pronaći posao nego muškarcima, a glavni uvjet za zapošljavanje postaje planiranje trudnoće i osnivanje obitelji. "Prvi korak treba biti prijava takvog slučaja Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a zatim daljnjim nadležnim institucijama. Na žalost to ne znači kako će takva žena dobiti posao koji joj je uvjetovan time da ne planira roditi ili zasnovati obitelji, već ga vrlo vjerojatno neće niti dobiti. Ipak za takve se slučajeve mora čuti i takvi poslodavci trepaju doći na "listu srama".

Na sjednici se raspravljalo i o radu na crno, a predstavnici sindikata pokrenuli su inicijativu da se Osječko baranjska županija proglasi županijom bez rada na crno. U borbi protiv rada na crno Osječko - baranjska županija uključila se i kroz kampanju koja je danas predstavljena, a s obzirom na to da je 2014., godina proglašena godinom borbe protiv rada na crno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.