Hrvatski radio

Radio Osijek

Žive jaslice u Donjim Andrijevcima

24.12.2014.

19:49

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Krik napretka i Konjičkog kluba Donji Andrijevci izgradili su blagdanski Grad Betlehem u Donjim Andrijevcima na površini od 357 m2. U blagdanskoj su se noći mogle pogledati dvije predstave.

Predstave traju 30 minuta, sudjeluje pedesetak glumaca (Josip, Marija, dijete Isus, anđeli, pastiri, mještani Betlehema, vojnici, kraljevi i sl.) koji su prikazali što se to dogodilo prije 2000 godina, prije i tijekom Kristovog rođenja.

O kakvom se točno projektu radi rekao nam je Kristijan Šimičić, predsjednik udruge ''Krik napretka'':  "Naziv projekta je ''Božićna priča u Donjim Andrijevcima'', odnosno grad Betlehem sa živim jaslicama. Sam grad Betlehem je izgrađen na 357 kvadratnih metara, sastoji se od pet objekata te četiri velika obora za životinje. U srijedu 24. prosinca, dakle na Badnjak, bit će izvedene dvije predstave, prva u 21 sat i druga u ponoć. Oko 40 glumaca sudjelovat će u svakoj od predstava i u njima će biti prikazan dio tadašnjeg života stanovništa Betlehema i, naravno, ono što se zbilo prije nešto više od 2000 godina -prilikom Kristova rođenja. Ovaj projekt nastojali smo realizirati prvenstveno kroz naš volonterski rad i uz pomoć materijala kojeg smo prikupili kod naših kuća, kao što je drvo ili kukuružnjak, tako da sve bude što je moguće jeftinije.

Neke sitne troškove, ako nastanu, obećao nam je nadoknaditi andrijevački župnik Nikica Mihaljević." Udruga ''Krik napretka'' ima 50-ak članova, od kojih je tridesetak stalno aktivno. Bili su aktivni na raznim humanitarnim projektima od kojih mnogi nisu vidljivi široj javnosti ali, kažu, njima to i nije toliko bitno, već im je važno da pomoć dođe u prave ruke. Najvažnije im je da se što više mladih angažira te svojim inicijativama i radom razvijaju sredinu u kojoj žive.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.