Hrvatski radio

Radio Osijek

ZLO podiže hrvatski prosjek

18.06.2014.

09:53

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za gotovo 7,5 posto povećan broj putnika na zračnim lukama Hrvatske što je rezultat povećanja broja putnika na Zračnoj luci Osijek – priopćili su iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo

Zahvaljujući povećanju broja putnika i broja operacija zrakoplova na Zračnoj luci Osijek, čitavo hrvatsko civilno zrakoplovstvo u svibnju ove godine bilježi povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Naime, prema redovitim mjesečnim statističkim podacima koje objavljuje Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, u svibnju 2014. godine zabilježeno je ukupno povećanje broja putnika na zračnim lukama u Hrvatskoj za 7,47 posto što je rezultat povećanja broja putnika na ZL Osijek, stoji u objašnjenju CCAA (Croatian Civil Aviation Agency).


Agencija navodi kako je u istom razdoblju primjetno povećanje broja operacija zrakoplova za 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prije svega, to je posljedica znatnog povećanja operacija na ZL Osijek i Pula, tvrde u CCAA. Iako je udjel osječke zračne luke u apsolutnim brojevima malen u odnosu na zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku ili Splitu, očit je doprinos pozitivnih poslovnih događanja na Zračnoj luci Osijek, na ukupnost boljeg poslovanja svih hrvatskih aerodroma.


Konkretne brojke kazuju kako je u prvih pet mjeseci ove godine usluge Zračne luke Osijek koristilo 6.813 putnika, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo više nego skromnih – 108 putnika. Od toga je samo u svibnju ove godine iz i u Osijek putovalo ukupno 3.450 putnika (prošle godine – 22 putnika). Također, samo u svibnju ove godine je Zračna luka Osijek obavila 193 operacije zrakoplova u odnosu na 81 koliko ih je bilo prošle godine.- Sve je to rezultat zajedničkog sinergijskog djelovanja države kao većinskog vlasnika Zračne luke Osijek, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i svih zaposlenika Zračne luke Osijek. Uz dobru organizaciju, poslovnu zainteresiranost svih sudionika ovog posla i jasnu viziju budućeg razvoja aerodroma, realno možemo očekivati da do kraja tekuće godine na osječkom aerodromu ostvarimo blizu 1.500 zrakoplovnih operacija i preko 30.000 putnika. Na tome se, naravno, ne smije stati nego viziju razvoja osječkog aerodroma valja djelatno pripremati za predstojeće godine – komentirao je Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

/iz priopćenja HACZ/
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.