Hrvatski radio

Radio Osijek

ZLO pred adaptacijom

05.01.2014.

16:41

Autor: Verica Mađer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo milijun i pol kuna za Zračnu luku Osijek, sredinom siječnja počinje adaptacija, prva otkada je taj aerodrom izgrađen i pušten u promet davne 1980. godine.

Uređenje pročelja i sanacija krova na postojećoj zgradi, uređenje policijskih i carinskih kućica te povećanje broja ulaza i izlaza za putnike poslovi su prve faze za što su radovi, nakon javnoga natječaja, povjereni osječkoj Gradnji. „Kako bismo zadržali status međunarodne zračne luke morali smo prilagoditi putničke tokove unutar zračne luke zahtjevima Šengenskog sporazuma, objašnjava direktor ZL Osijek Domagoj Marinić. Radovi bi trebali biti završeni do kraja ožujka, jer tada počinju slijetati i avioni niskobudžetne kompanije Ryanair koji će Osijek povezati s Londonom. Taj dio adaptacije, prema procjenama, stoji 850 tisuća kuna. Paralelno s tim pripremat će se druga faza za što je idejni projekt već završen, a to je ishođenje svih potrebnih dozvola i suglasnosti za proširenje zgrade, natječaj za izradu glavnoga projekta i izvođača radova. Prema zamislima Zavoda za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek, osječki bi aerodrom, premještanjem postojećeg kafića iz prizemlja na krov zgrade, dobio panoramski cafe-bar s vidikovcem. Planirana je izgradnja međuetaže gdje će se preseliti uredi i prostor za carinu, te VIP prostorije za kabinsko osoblje.

U cjelokupnu adaptaciju, koja bi, prema procjenama trebala biti završena do kraja godine, bit će utrošeno oko dva milijuna kuna, a to u odnosu na ono što se dobiva neće biti veliki novac, kaže Marinić. Sve je orijentirano ka tome da se broj putnika poveća na 30 tisuća, koliko ih nije bilo od osamostaljenja Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.