Hrvatski radio

Radio Osijek

Zoran Milanović je novi hrvatski predsjednik

05.01.2020.

22:54

Autor: Radio Osijek

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske. Kao kandidat 13 stranaka na čelu sa SDP-om u drugom je izbornom krugu pobijedio dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović, kandidatkinju četiriju stranaka na čelu s HDZ-om. Milanović je dobio 1 033071 glas, a Grabar - Kitarović 927081.

Na izbore je ovaj put izišlo više od 54 posto birača. Međutim, znakovito je da je bilo puno više nevažećih listića nego u prvom krugu. Dakle, u prvom krugu izbora, 22. prosinca, nevažećih je bilo 1,17 posto, a 5. siječnja čak 4,34 posto.

Za nedjeljni drugi krug izbora za predsjednika države u zemlji i inozemstvu bila su otvorena 6533 biračka mjesta. Prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar -Kitarović u sva četiri najveća hrvatska grada. U prvom krugu Milanović je pobijedio u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a u Osijeku je najviše glasova dobio Miroslav Škoro. Međutim, u ovom je krugu aktualna predsjednica odnijela pobjedu u svim slavonskim županijama. Kandidatkinja HDZ-a više je glasova dobila i u inozemstvu.

Zoran Milanović u pobjedničkom je govoru zahvalio svima, ali i Kolindi Grabar-Kitarović, spriječivši zvižduke koji su krenuli od okupljenih u zagrebačkoj Tvornici kulture.
"Kampanja je bila teška, duga, nije bila uvijek korektna, međutim, to je tako, politika je strastven posao, pun ljubavi, katkad netrpeljivosti, ja sam se davao potpuno. Ovo je trenutak u kojem želim da se podvuče crta i ja od danas ili od sutra radim i živim posao drukčije od ovoga sada. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika Hrvatske Republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. U životu sam radio i druge stvari, bio sam premijer i to mi je na ovom putu bio i teret. Znam da nisam bio svima po volji, s time moramo živjeti i nastaviti živjeti, jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način", rekao je Milanović. "Od mene nećete slušati dirljive priče o zajedništvu, ljudi se razlikuju, ali ono za što ću se truditi je da nikoga bez potrebe ili namjerno ne povrijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće", izjavio je izabrani predsjednik. "Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i predsjednik, govorit ću, pitat ću, sugerirati, davati prijedloge i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. To je veliko obećanje jer, ponovit ću, ovo četiri milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod suncem, svoje mjesto na cesti kojom se krećemo, mjesto u Europi koja je i dalje, usprkos svemu i svim problemima koje ima, najljepše mjesto i kontinent za život, i mi smo dio tog kontinenta. To zasad ne ide kako smo očekivali, ali nade ima i sa svakim tko bude na izvršnoj vlasti, tko bude vodio ovu zemlju, surađivat ću. Nemam pretenzija na velevlast, neće biti zaplotnjaštva, neće biti spletki, tajnih dealova ili poslova, do mene će sve stranke na formalnoj zakonskoj razini biti iste, jer stranke postoje, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali boljeg od toga nema. Sve drugo je put u autokraciju, tiraniju, samovolju, otimačinu i predsjednik Republike tome mora biti brana", istaknuo je Milanović. "Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam sretan čovjek", zaključio je.
Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Milanoviću na pobjedi i ponudila mu pomoć na novoj dužnosti. I ona je spriječila zvižduke upućene njezinu protukandidatu.
"Poruka koju moramo izvući iz ovih izbora jest da očito moramo biti više među građanima, među ljudima, više slušati njihov glas. Čuli smo ga i Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina. Na tome mu čestitam, želim mu svako dobro u obnašanju njegove dužnosti", istaknula je. "Vama, dragi birači, dragi hrvatski narode, drage državljanke i državljani, poruka koju moramo izvući je da smo najjači kad smo zajedno. To smo pokazali u ratu, to moramo pokazati u miru. Ne vjerujte lažnim prorocima, ne vjerujte onima koji gledaju samo svoje interese, cijenite ljude koji gledaju sebe za ovu državu, cijenite to i potičite to", dodala je Grabar-Kitarović pozivajući na zaustavljanje ideoloških podjela. "Zahvaljujem i onima koji su dali glas meni i onima koji nisu dali glas meni, ali nadam se da ćemo se svi okupiti oko zajedničkih vrijednosti i da ćemo konačno početi stvarati modernu, tolerantnu, uključivu Hrvatsku, u kojoj nema laži i krenuti naprijed tamo kamo pripadamo, prema Europskoj uniji i NATO-u", rekla je Grabar-Kitarović.
Voditelj kampanje predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Ivan Anušić izjavio je da rezultat Kolinde Grabar-Kitarović nije dobar te čestitao Milanoviću, a ocijenio je da je najveći problem drugog kruga velik broj nevažećih listića. "Traženje da se listići poništavaju, da se ne glasa za kandidata dovelo je do ovog rezultata. To nije mudro i vidjet ćete da su svi oni koji su to napravili – pogriješili. Jer budućnost će donijeti neke stvari koje neće biti toliko dobre koliko su oni mislili s time što će poništiti listić. Birači su glasali i odlučili da je u ovom srazu bolji kandidat Zoran Milanović i ja mu čestitam na tome", rekao je Anušić u izjavi Hini. Govoreći o Škori, rekao je kako svatko tko se želi baviti politikom i biti ozbiljan političar nikad ne smije "raditi negativu, već treba biti kohezivni faktor". "A ako govorimo o desnom krilu, desnici općenito, onda je upravo drukčije trebao postupiti Škoro i svi koji su uz Škoru", ustvrdio je Anušić. Na pitanje kako će se rezultat predsjedničkih izbora odraziti na HDZ, Anušić je ocijenio da će svakako potaknuti neke procese unutar stranke. "Kako će se odraziti to ćemo vidjeti vrlo brzo, kad budemo proanalizirali sve on što je bilo iza nas i što je ispred nas", rekao je.
Kako je u studiju HTV-a ocijenio politički analitičar Pero Maldini, očito je kako su se glasovi koje je u prvome krugu osvojio Miroslav Škoro, koje su mnogi držali ključnim, u drugome krugu raspršili u tri smjera. Najveći dio, kaže, jest išao u korist Kolinde Grabar-Kitarović, dio tih birača apstinirao je ili učinio svoje listiće nevažećima, no možda i trećina ih je, vjerojatno i protiv svog ideološkog opredjeljenja, odlučila glasati kontra, tj. za Zorana Milanovića.
Politolog Branko Caratan podsjetio je kako su sve predizborne ankete tijekom kampanje pokazivale rast podrške Milanoviću, a pad podrške Kolindi Grabar-Kitarović. Na to su, kaže, utjecaj imali i sami kandidati, a u tom smislu je spomenuo i gafove dosadašnje predsjednice u kampanji, kao i opće stanje u društvu, što smatra ključnim. Dodao je i kako je vladajuća stranka izrazito stala iza Grabar-Kitarović, "natovarivši joj na leđa" aktualne probleme, poput standarda, iseljavanja i tome slično. I on smatra kako je to dijelom i izraz revolta, gdje se jedan dio protestnih glasova "preselio" Milanoviću.
U svim je slavonskim županijama pobjedu odnijela Kolinda Grabar-Kitarović. Tako je u Osječko-baranjskoj županiji Kolinda Grabar-Kitarović dobila glasove 65.498 birača, a Zoran Milanović 55.776. Osijek je, pak, glasao za Milanovića, no razlika je bila jako mala. Kandidat SDP-a u najvećem slavonskom gradu osvojio je 23.900 glasova, a Grabar-Kitarović 22.944 glasa. Nevažećih listića bilo je u Osijeku više od 5 posto, a glasalo je 54,99 posto birača.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima s 90 posto obrađenih biračkih mjesta, kandidatkinja HDZ-a dobila je 35.160 glasova, a SDP-ov kandidat 24.664 glasa. U samom Vukovaru je, prema podatcima sa 100 posto obrađenih biračkih mjesta, za Grabar-Kitarović glasalo 5749 građana s pravom glasa, a za Milanovića 4501.
U Požeško-slavonskoj županiji Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 33.518, a Zoran Milanović 24.255 glasova.
U Virovitičko-podravskoj županiji Grabar-Kitarović je bila bolja s 18.991 glasom birača, a Milanović je dobio 17.120 glasova.
U Brodsko-posavskoj županiji za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo je 33.518 birača, a za Zorana Milanovića 24.255.
/tekst Glas Slavonije Dijana Pavlović/Igor Bošnjak/

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.