Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH: Povratnici i dalje trebaju pomoć!

17.03.2014.

17:42

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednice povratnika u Hrvatskoj održavaju sastanke ili konferencije za novinare na kojima upozoravaju na probleme područja od posebne državne skrbi te traže od premijera Zorana Milanovića da im pomogne i ne dopusti da se ukine aktualni Zakon, rečeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u Osijeku.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović istaknuo je kako je iznimno važno da aktualna Vlada shvati da je riječ o ozbiljnim problemima te da ta područja iz dana u dan napušta sve više ljudi "u potrazi za koricom kruha".  Umjesto da se prijedlogom zakona o regionalnom razvoju pomogne razvoju ratom stradalih područja, taj zakonski prijedlog predviđa da se njegovim stupanjem na snagu ukida Zakon o područjima od posebne državne skrbi, rekao je Kompanović.  U Osijeku je danas održana konferencija za novinare Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije na kojoj je predsjednik Branko Pek podsjetio na mnogobrojne nezaposlene na područjima od posebne
državne skrbi. Istaknuo je kako samo u Baranji ima više od 7000 nezaposlenih osoba među kojima su 172 osobe s visokom stručnom spremom. Ako mladi nastave ovakvom dinamikom kao sada napuštati Baranju, opravdano se postavlja pitanje tko će i kako u njoj živjeti, upozorio je Pek i dodao kako "u nekad bogatoj Baranji danas žive siromašni ljudi". Upozorio je i na probleme vezane uz provedbu programa stambenog zbrinjavanja povratnika na područjima od posebne državne skrbi. Mlade obitelji, ali i svi koji žele živjeti na tim područjima provedbom tog programa trebaju dobiti zemljište i građevni materijal, rekao je, ističući da se, nažalost, unazad dvije godine ništa događa jer se poslovi s tim u vezi "prebacuju s jednoga državnog tijela na drugo i podnositelji zahtjeva ne znaju kome poslati dodatnu dokumentaciju i kakvu". Dodao je kako uskoro istječe rok za podnošenje dokumentacije. Samo u Osječko-baranjskoj županiji podneseno je 2300 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na područjima od posebne državne skrbi te "Zajednica povratnika traži da ih se hitno izvijesti što još trebaju priložiti i kada će početi provedba takvog načina stambenog
zbrinjavanja". O svemu tome, rekao je Pek, još jedanput će izvijestiti premijera Milanovića i zamoliti ga da im pomogne i ne dopusti da se ukine Zakon o područjima od posebne državne skrbi, nego da se ona preimenuju u ratom stradala područja. Posebno važnim ocijenio je zahtjev koji će također poslati ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grčiću i Vladi, a odnosi se na osiguravanje novca u državnom proračunu za stambeno zbrinjavanje povratnika. Rebalans proračuna neka ovaj put "bude naklonjen i onima koji su zaista puno dali za svoju državu", poručio je Pek.

/HINA/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.