Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH protiv Zakona o regionalnom razvoju

11.11.2014.

13:09

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zakon o regionalnom razvoju, koji je Vlada predložila na sjednici u četvrtak, potpuno će uništiti područja od posebne državne skrbi, upozoravaju iz Zajednice povratnika Hrvatske.

Predsjednik Zajednica povratnika Hrvatske Josip Kompanović rekao je da će Zakon, prihvati li ga Sabor, izazvati „efekt spaljene zemlje“ jer će se milijarda 200 milijuna kuna, koliko se dosad izdvajalo za ratom stradala područja, raspodjeljivati na takozvana „potpomognuta područja“ u koja ulazi dodatnih 100 općina.

Posebice upozorava na to da se u predloženom Zakonu uopće ne spominju ratom stradala područja.

- Naš potpredsjednik Vlade Grčić briše ratom stradala područja i ne žele ih više ni spomenuti, a kamoli financirati. Ne da nema pameti u cijeloj toj priči, nego je to zločin prema ratom stradalim područjima – rekao je Kompanović.

Zaključio je kako će to još više ubrzati odlazak mladih ljudi te pozvao čelnike općina, gradova i županije, ali i saborske zastupnike s ovog područja da se usprotive donošenju Zakona bez obzira na „stranačku stegu“ jer će biti odgovorni za tragediju koju će doživjeti područja od posebne državne skrbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.