Hrvatski radio

Radio Osijek

ZPH: "Tražit ćemo prijevremene izbore"

28.02.2014.

14:36

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica povratnika Hrvatske oštro se protivi najavljenom ukidanju područja od posebne državne skrbi (PPDS) koja bi trebala nastupiti skorim izglasavanjem Zakona o regionalnom razvoju. Ponovili su to danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Predsjednik ZPH-a Josip Kompanović ukidanje PPDS-a nazvao je "zločinačkim poduhvatom Vlade", koji će dodatno pogoršati stanje na tim područjima. Tamo je dvostruko veća nezaposlenost od ostatka zemlje, stalo je stambeno zbrinjavanje, veliko je iseljavanje mladih, a tvrtke koje su tamo radile otišle su u stečaj, rekao je Kompanović. Vladu je optužio za zanemarivanje tih područja, a naročito je oštar bio prema potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i EU fondova Branku Grčiću, za kojeg je ustvrdio da samo deklarativno podupire hrvatske povratnike.
Kao dokaz naveo je to što je Vlada dosad donijela samo jednu uredbu koja se odnosi na PPDS - Uredbu o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava, a to su većinom Srbi koji su 1991. pobjegli iz Hrvatske i sada od nje traže stanove. "Sadašnja Vlada ima najgori odnos prema hrvatskim povratnicima", ustvrdio je Kompanović i najavio da će se ZPH pridružiti Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara i sindikatima u traženju smjene Vlade i prijevremenih izbora.
PPDS su trećina Hrvatske države iz koje je tijekom rata izbjeglo oko 250.000 ljudi, naglasio je Kompanović i ustvrdio da se odredbama novog Zakona o regionalnom razvitku protive načelnici općina s tih područja, bez obzira na stranačku pripadnost.
Za 10. ožujka najavio je da će predstavnici regionalnih organizacija ZPH-a organizirati konferencije za novinare na kojima će iznijeti svoja stajališta o ukidanju PPDS-a i usprotiviti se odredbama novog Zakona o regionalnom razvoju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.