Hrvatski radio

Radio Osijek

Zviždači za Mariju Budimir

10.01.2014.

10:00

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Zviždač" danas je zatražila da ministar obrazovanja Željko Jovanović ispriča Mariji Budimir i potvrdi njezino imenovanje ravnateljicom osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru. Svoje su stajalište iznijeli na konferenciji za novinare naslovljenoj "Ministre Jovanoviću, umjesto političkog progona imenujte ravnateljicu Mariju Budimir!".

Podsjećamo kako je riječ o ravnateljici škole koja je HDZ-ova vijećnica u Gradskom vijeću Vukovara, a javnost ju je upoznala prošloga ljeta kada je optužila gradonačelnika Željka Sabu da joj je nudio mito kako bi prešla u njegove redove i tako omogućila SDP-u većinu u gradskom vijeću.   U međuvremenu je Mariji Budmir istekao mandat ravnateljice, a odlukom ministra obrazovanja nije joj produžen.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović smatra da se u slučaju Budimir radi o političkom progonu. Marija Budimir ispričala je kako je pri izboru imala potporu zaposlenika škole i roditelja te da nema nikakve prekršajne ni kaznene prijave, a da u odluci ministra Jovanovića nema obrazloženja što je dužan učiniti. Balenović je rekla kako je Budimir samo obavila građansku i zakonsku dužnost prijave pokušaja političke korupcije te da bi za to trebala biti nagrađena, a ne kažnjena uskratom suglasnosti pri izboru za ravnateljicu škole čime su joj grubo skršena ljudska i radna prava.

"Od 2008. do 2011. godine kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora Željko Jovanović bio je među najglasnijim u osudi nepravde, kriminala i pojedinih slučajeva kršenja ljudskih i radnih prava građana. Po dolasku na vlast i poziciju ministra, svoja obećanja je zaboravio i iznevjerio glasače koji su mu poklonili vjeru. Vođen neznanjem, netolerancijom i mržnjom prema političkim neistomišljenicima zlorabi ministarske ovlasti, upušta se u nepravedne i nerazumne obračune sa prosvjetnom strukom, učiteljima, nastavnicima i profesorima, što je potpuno nespojivo i neprihvatljivo s onim što bi trebao biti i s onim što bi kao ministar znanosti, obrazovanja i športa trebao raditi", ističe Vesna Balenović u posebnom priopćenju koje je poslala medijima uoči konferencije za novinare.

"Uskratom davanja suglasnosti na imenovanje izabrane kandidatkinje Marije Budimir za ravnateljicu osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru, ministar Željko Jovanović u maniri mjesnog političkog komesara, pokazuje da je za njega stručnost i sposobnost prosvjetara od tercijarne važnosti, a politička pripadnost i podobnost od primarne važnosti. Za Jovanovićevo davanje suglasnosti nažalost nije bila dovoljna odluka školskog vjeća kojom se i u drugom mandatu daje povjerenje profesorici Budimir, nisu bili dovoljni uspjesi na nastavnom području, niti u dosadašnjem uspješnom organizacijskom, materijalnom i financijskoom vođenju škole. Sve to na žalost našem ministru znanosti, obrazovanja i školstva nije bilo bitno. Njemu je za uskratu suglasnosti jedino bilo bitno političko uvjerenje i politička aktivnost dotadašnje ravnateljice Budimir. Umjesto da se kao ministar stavi u funkciju odgoja i obrazovanja djece, stavlja se  u maniri egzekutora i političkog komesara u funkciju vlastite političke fikcije. Ministu bi trebalo biti jasno da političkom nadmetanju nije mjesto u školi i da je jedini kriterij za imenovanje na dužnost ravnatelja kvaliteta i stručnost rada. Takvo ponašanje ministra potpuno je neprihvatljivo i nanosi štetu samom Ministarstvu, školi Siniše Glavaševića i djeci koja je pohađaju", priopćila je udruga Zviždač.


                                             

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.