Hrvatski radio

Radio Osijek

Deset godina Garavuša

15.11.2014.

11:47

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od rijetkih tamburaških sastava čiji su članovi djevojke, kutjevačke Garavuše, proslavile su deseti rođendan velikim koncertom u Kutjevu.

Djevojke iz tamburaškog sastava počele su se baviti tamburaškom glazbom još u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu kada su svirale u tamburaškom orkestru, da bi sedam djevojaka prvi put nastupilo pod imenom "Cure iz provincije". Taj je sastav 2003. godine osnovao Robert Vojvodić. Godinu dana kasnije sastav mijenja ime i postaju- Garavuše, a članice su Ana Previšić, Ana Mitrović, Ivana Ketović, Iva Galić i Ana Galić. Dvije godine kasnije Garavušama se pridružuje Anamarija Jurić, a danas su među Garavušama i Lara Kelemen te Martina Vaško. Prva zapaženija pjesma je snimljena 2005. godine, a "Zbog mene si tarabe preskakao" izvedena je i na tadašnjem festivalu "Zlatne žice Slavonije" u Požegi. Nakon toga uslijedili su nastupi na brojnim festivalima, europska i američka turneja, snimljena su dva albuma te nekoliko pjesama u suradnji s drugim tamburaškim sastavima (Garavi, Ringišpil...). Prvi album "Uspomena" objavljen je 2009. godine, a prošle godine i album "Dame biraju". Dvaput su njihove pjesme proglašene najizvođenijima na festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači ("Dame biraju" i "Ti joj nikad nećeš reći zbogom").

Nastupile su 16 puta na međunarodnim tamburaškim festivalima u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj. Uz spomenute pjesme posebno ističu još nekoliko uspješnih- "Tamburice moja mila", "Slavonijo, jedna jedina si", "Nema više baraba", "Nazivnik", "Da mi večer popraviš", "Na kolodvoru", "Poljubi me", te posljednju uspješnu pjesmu "Nećemo zauvijek biti mladi". Surađuju s brojnim vrsnim hrvatskim autorima i drugim tamburaškim sastavima, a na koncertu su im se pridružili Antun Nikolić Tuca, Cecilija, Željko Lončarić Žec te sastavi Garavi, Prijatelji, Kas, Ringišpil i Patria. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.