Hrvatski radio

Radio Osijek

Eni, Nika, Nela i Mia "Ne odustajem"

23.01.2022.

18:58

Autor: Zvonimir Mandić

Iz spota "Ne odustajem"

Iz spota "Ne odustajem"

Foto: screenshot / -

Uz kampanju ''Ne odustajem'', posvećenu ženama s metastatskim rakom dojke, objavljena je obrada istoimene pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija s mladim hrvatskim pjevačicama koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Obrade pjesme "Ne odustajem" koju izvode Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić Nela i Mia Dimšić dobila je najviše glasova slušatelja Radio Osijeka u izboru za Hit tjedna.

Uz pjevačice, u spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge Nismo same. "Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju", izjavio je Gibonni.

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. od raka dojke oboljelo 2.894 žena od kojih je oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti. Njima je posvećena kampanja “Ne odustajem”, prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, pokrenuta u suradnji s Udrugom Nismo same, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna.

"Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje, posebice jer sam u ovoj godini baš puno pričala o toj temi. U mojoj obitelji je ta zloćudna bolest ostavila traga, pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno. Uz ovakvu ekipu glazbenika kojima se divim, uživala sam u iskustvu i jako sam polaskana što stojim uz njih na ovom projektu", rekla je Nika Turković.

Ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života. Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih dionika društva. Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.