Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod – Martina Žgomba, virtualna asistentica, ovo zanimanje kod nas tek dolazi – 23.03.2022.

24.03.2022.

11:41

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan je Martina Žgomba, virtualna asistentica iz Pule. Riječ je o rijetkom zanimanju kojega ipak u našoj zemlji ima sve više. Martina je prva takva asistentica u Istri i otkriva što se pod time podrazumijeva te zašto se sve više osoba odlučuje za ovo zanimanje. Martina je ekonomistica i mlada poduzetnica, s punim radnim vremenom kojega, kako kaže, sama organizira.

Što je to virtualni asistent, ima li ih u Hrvatskoj i koja su područja rada ovog zanimanja, doznajemo od mlade poduzetnice Martine Žgomba iz Pule, koja ovaj posao obavlja već dvije godine. Pomaže malim i srednjim poduzetnicima te pojedincima u administrativnim poslovima.


Virtualni asistent je osoba koja obavlja zadatke po upitu menadžera ili poduzetnika, kako bi on imao više vremena za svoj ključni posao, core business, a ne gubio vrijeme na zadatke koji se u svakom biznisu također moraju obavljati. Upravo za te poslove angažiraju se virtualni asistenti, a poduzetnik se posvećuje svom temeljnom poslu.

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Virtualna asistentica i poduzetnica Martina Žgomba među prvima je na našim prostorima krenula u ovo kod nas novo zanimanje. Riječ je o poslovnoj pomoći menadžerima i poduzetnicima u obavljanju svakodnevnih zadataka koji ih opterećuju te se mogu potpuno posvetiti core businessu. U razvijenim zemljama to je uobičajeno i posve normalno. Poslovni ljudi, osim što im virtualni asistent 'štedi vrijeme', imaju manji stresa jer su rasterećeni od brojnih dodatnih a obveznih zadataka, te se uz asistenta mogu opustiti i potpuno posvetiti svom temeljnom cilju odnosno poslu.


Ponedjeljak, primjerice, Martini nije najstresniji dan u tjednu, jer si radno vrijeme sama organizira. Točnije, radno vrijeme je fleksibilno i zato je tu mogućnost samostalnog organiziranja radnog dana, tjedna i projekata odnosno poslova koji se obavljaju. Nema stalnog radnog odnosa i ali to istovremeno znači potpunu slobodu u radu, pojašnjava Martina.


U nastavku poslušajte emisiju Razvojni kod; gošća Tatjane Kaštelan je Martina Žgomba.

Gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan Martina Žgomba, 22. ožujka 2022.

Savjetovanja, organiziranje, intro-callovi, blog-postovi, re-postanja na raznim kanalima, blogpostanje, sve su to mogući poslovi asistenta. Usporedimo li ga s poslovnom tajnicom, ima puno sličnosti, no ključno je to što se posao ne obavlja u uredu, već slobodno, virtualno, pa i od kuće odnosno po odabiru asistenta.


Martina je prvostupnica ekonomije, studij je završila na Veleučilištu u Rijeci, Odsjeku u Pazinu, smjer Poduzetništvo. Fakultet je završila prije dvije godine, uz dvoje djece i posao na puno radno vrijeme. Brojne su to obveze, no uz dobru organizaciju sve je moguće, priča Martina. Posao se može efektivno i efikasno odraditi i kada nismo u uredu. Martina je nakon završenog ekonomskog studija krenula u stalni posao, ali ubrzo je dala otkaz te je sama postala poduzetnica.

Cilj je da poduzetnici imaju više vremena za sebe i obitelj, da si maksimalno smanje stres, te da se koncentriraju na posao i obave ga najbolje moguće. Tako dolaze do najboljih rezultata.

Martina Žgomba, virtualna asistentica

Tijekom epidemije koronavirusa iz epidemioloških razloga brojni su poduzetnici velik dio posla prebacili na rad od kuće, te je virtualno postalo normalno u brojnim djelatnostima. No, neovisno o koronavirusu, u razvijenim europskim zemljama postoje brojna zanimanja, među kojima su virtualni asistenti, koji i kod nas sve više pronalaze mjesto na tržištu rada. Premda malo, u našoj je zemlji virtualnih asistenata svakim danom više.


U nastavku poslušajte kratku reportažu o zanimanju virtualnog asistenta.

Reportažni prikaz o zanimanju virtualnog asistenta, 23. ožujka 2022.

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Martina Žgomba gošća Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Danas Martina educira građane. 'Postani virtualni asistent' je prvi takav online program u Hrvatskoj čija je Martina autorica. Novo vrijeme nosi nove poslove i izazove. Mladi su poduzetni i upoznati s novim tehnologijama bez kojih se malo poslova može zamisliti.


Emisiju odnosno razgovor s Martinom Žgomba na frekvencijama HRT Radio Pule poslušajte u Razvojnom kodu Tatjane Kaštelan koji je na rasporedu 20. travnja između 19 i 20 sati. Do slušanja i čitanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici