Hrvatski
radio

O postaji - HRT – Radio Pula

HRT - Radio Pula logo

Radio Pula jedan je od sedam regionalnih centara Hrvatskog radija. Program emitira na širem području Istre. Za 50 godina kreativnog rada kojim promovira i njeguje kulturnu baštinu, tradiciju i običaje našega kraja Radio Pula dobitnik je Povelje Grada Pule 2011. godine. Iste godine, u povodu 50 godina djelovanja radio postaje te sveukupnog doprinosa hrvatskoj glazbi Radio Pula dobiva nagradu Status Hrvatske glazbene unije.

Radio Pula prvi se put čula u eteru 31. prosinca 1960. Vijest o osnutku prve radijske postaje u Istri na hrvatskome jeziku snažno je odjeknula među stanovnicima poluotoka. U to je vrijeme čujnost Radio Zagreba bila slaba, zbog čega su slušatelji često slušali talijanske radijske postaje, pa je rođenje Radio Pule zbog mogućnosti da se čuje domaća riječ, izazvalo veliko oduševljenje u Puli i njezinoj okolici. Ubrzo se shvatilo da je potrebno postaviti i nove odašiljače, pa je do 1962. godine čujnost Radio Pule bila proširena na gotovo cijelu Istru.


Od 1963. djelovala je udruženo s Glasom Istre, a 1966. uključila se u sustav Radiotelevizije Zagreb, što je omogućilo čvrsto organizacijsko povezivanje, kao i tehničku podršku. Od 1968. emitira i program na talijanskom jeziku. Nakon izgradnje odašiljača na Učki početkom 1980-ih čujnost se povećava.


Godine 1990. postaje jedan od osam regionalnih radijskih centara Hrvatske radiotelevizije. U 2004. godini pokrenut je projekt Arhiv Renato Pernić kroz koji je javnosti predstavljen dio arhiva Radio Pule koji se sastoji od vrijednih snimki istarske narodne glazbe. U svibnju 2005. dobiva Povelju Grada Pule kao priznanje za postignuća tijekom 45 godina uspješnog rada u poticanju i stvaranju kulturnih akcija i projekata koji su njegovali zavičajnost i narodno stvaralaštvo.

 

Urednik Radio Pule je Bruno Krajcar

 

 

Frekvencije emitiranja HRT – Radio Pula