Hrvatski radio

Radio Pula

20. Međunarodna ljetna škola harmonike

18.08.2014.

12:59

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je jutros počela 20. Međunarodna ljetna škola harmonike. Ova tradicionalna manifestacija još je jedna potvrda da Pula, osim što je filmski grad, jest i grad harmonike.

Ova tradicionalna manifestacija omogućava učenicima, studentima i nastavnicima usavršavanje kod vrhunskih svjetskih glazbenih pedagoga i izvođača. Ovogodišnji su predavači Mika Väyrynen iz Finske i Boris Lenko iz Slovačke.

Pulsko sveučilište jedino je u Hrvatskoj koje ima studij harmonike. Harmonikaški orkestar 'Stanko Mihovilić', koji je dobio ime po svome osnivaču, utemeljen je 1959. godine i djeluje pri pulskom OKUDU Istra koji svake godine organizira i ljetnu školu harmonike.

Škola je prigoda za studente, glazbenike i nastavnike da se usavršavaju i rade s vrhunski svjetskim glazbenim pedagozima i izvođačima. Za ovogodišnje smo, jubilarno izdanje, ističe voditelj škole Igor Krizman.

Polaznici će, u idućih pet dana, imati prigodu individualno raditi s ovim vrsnim pedagozima te sudjelovati i u drugim njihovim predavanjima i vježbama kako bi prikupljali nova znanja. Na programu Ljetne škole harmonike su i dva koncerta: u srijedu 20. kolovoza profesor Boris Lenko izvest će harmonikaški recital u crkvi sv. Antuna a završni koncert polaznika i dodjela diploma bit će u subotu 23. kolovoza u pulskoj crkvi sv. Franje.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.