Hrvatski radio

Radio Pula

6. Etnofilm festival u Rovinju

24.04.2014.

15:21

Autor: Elvira Tripović/Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

6. Etno film festival u Rovinju je otvorio turistički dokumentarac 'Snimajući drugoga' Nizozemke Ilie Kok. Film propituje motivaciju i ekonomske segmente kulturnog turizma.

Bit će prikazana 22 filma međunarodne etnografske dokumentarne produkcije koji govore o zanimljivim fenomenima, kao što je reprezentacija 'drugih' u svijetu globalnog turizma, krhkost društvenog sjećanja i lokalnih kulturnih baština, ili hibridnost i pregovaranje nacionalnih, odnosno rodnih identiteta u današnjim visoko segregiranim društvima.

Uz domaće, posjetitelji festivala moći će pogledati i filmove iz 13 zemalja, među kojima su oni iz Rusije, Poljske, Francuske, Perua, Portugala, Slovenije, Italije i Norveške.

Filmovi će se besplatno prikazivati u rovinjskome MMC-u, a u sklopu festivala moći će se pogledati i izložba fotografija Petra Naglića u obližnjem Centu vizualnih umjetnosti.

U rovinjskome kazalištu predviđen je poseban program u sklopu kojega će biti prikazan film talijanskog autora Michelea Trentinija 'Mala zemlja' koji govori o izdvojenim planinskim područjima, te dva klasična dokumentarca. Film 'La Taranta' iz 1962. godine dokumentira kult tarantizam iz južne Italije, odnosno vjerovanje ondašnjih seljaka da se žrtve ugriza mistične tarantule moraju podvrgnuti egzorcizmu koji uključuje mahniti ples, glazbu i mnoštvo boja. Dokumentarac 'Un giorno in Barbagia' iz 1958. donosi priču o selu na Sardiniji u kojem žene brinu o kućanstvu, dok muškarci veći dio godine provode daleko od kuće čuvajući stada ovaca.

Etnofilm festival pratit će prigodna predavanja, fotografska radionica te glazbeni program uz etno ansambl Čipkice koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta.

U organizaciji Etnografskog muzeja Istre ETNOFILm festivala u Rovinju se idržava do subote, do 26. travnja. 

***

'Pratili smo turistkinju iz Nizozemske na njezinom putu u Etiopiji i posjetu selu Mursiji gdje žive žene s velikom donjom usnom u koju stavljaju tanjur. Turistkinja želi slikati Etiopljanku, a ona zauzvrat traži novac. Pitanje je želimo li mi takav turizam.' Kaže autorica filma 'Snimajući drugoga' Ilia Kok.

'Ove godine mogu istaknut da ima dosta filmova sa nekom aktivističkom porukom što daje etnografskom filmu neku novu primjenu tako da uz tradicijske teme nešto suvremeno, politički angažirano.' Istaknula je voditeljica ETNOFILm festivala Tamara Nikolić Đerić

U popratnom dijelu festival donosi program talijanskog etnografskog filma, predavanja, izložbu i fotografsku radionicu vizualne antropologije. 'Radionica se bavi urbanom antropologijom, odnosom grada, turizma, arhitekture i lokalnog stanovništva', zaključio je David Kendall, voditelj radionice vizualne antropologije. 

U toj šarolikosti različitih tema i događaja svaki će posjetitelj festivala do nedjelje pronaći nešto za sebe a najbolji film očekuje nagrada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.