Hrvatski radio

Radio Pula

Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu

18.09.2014.

12:42

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Labinu je sinoć otvoren Bijenale industrijske umjetnosti. Riječ je o pilot projektu koji je okupio petnaestak umjetnika i umjetničkih grupa koje dolaze iz svih krajeva svijeta - od Japana do Sjedinjenih Američkih Država.

Fotografija Dennisa Hutchinsona, na kojoj poziraju otac rudar i sin s odjećom i šminkom glam rock zvijezde, bila je pokretačka ideja ovog bijenala, i nalazi se na njegovom plakatu. Što se može reći o očevima u rudniku i sinovima na sceni?

Da nije bilo rudnika u Trbovlju, ne bi danas bilo Laibacha, da nije bilo rudnika u Labinu, ne bi bilo Labin Art Expressa, rekao je Dean Zahtila iz Labin Art Expressa. Upravo Laibachovom izložbom "Crveni reviri" otvoren je bijenale. Na velikim crno-bijelim grafikama nalaze se nekadašnji industrijski pogoni preko kojih su lajbahovci naslikali krvareće crvene križeve.

Fabrike... koje danas više ne postoje, ali u to vrijeme kada su postojale te iste fabrike su naručile ova djela za sebe, tako da je to interesantna priča o prošlosti i ujedno i budućnosti", kaže Ivan Novak iz Laibacha.

Već ova izložba nagovještava kako Bijenale industrijske umjetnosti ne namjerava veličati industriju. Riječ je o umjetnosti koja se kritički odnosi i prema industriji i prema neoliberalnom kapitalizmu, kaže kustos bijenala Branko Franceschi.

I tu nalazimo razliku između njih i njihovih kolega jedno stoljeće prije, koji su u onom razdoblju pred Prvi svjetski rat vjerovali da će industrijski napredak u svakom slučaju rezultirati ne samo dinamičnijim društvom, nego društvom koje će obilježiti stalni napredak prema jednom boljem i pravednijem društvu, dodaje Franceschi.

Nakon ovogodišnjeg nultog, iduće godine planira se održati prvi bijenale, koji bi se s Labina i Raše proširio na cijelu Istru. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.