Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Svetoga Martina u Istri

11.11.2014.

14:36

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Svetoga Martina, zaštitnika vinara, vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. Možda zahvaljujući baš njemu, na koncu vino ipak neće biti tako loše kako se to činilo cijele vinogradarske godine u kojoj su nevolje sustizale jedna drugu.

 Prevelika količina padalina, tuča i bolesti obilježile su ovu vinogradarsku godinu zbog čega je istarski vinari ocjenjuju iznimno teškom. No, kakva god bila, treba proizvesti vina kojima će potrošači biti zadovoljni, zaključuje vinar Oliver Arman iz Vižinade. 

Iako mu je u mladim nasadima tuča uništila sav urod, zbog čega se njegov plan o proizvodnji dovoljnih količina grožđa iz vlastitih vinograda ove godine izjalovio, Klaudio Tomaz iz Brkača kod Motovuna svejedno je zadovoljan. Mukotrpnu godinu, u kojoj su vinogradari zadovoljni količinama, ali ne i kakvoćom grožđa, treba završiti u podrumu. A tu će, slažu se istarski vinari, morati pokazati sve svoje umijeće.

Poslušajte tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.