Hrvatski radio

Radio Pula

Gladijatori u pulskom Amfiteatru

10.09.2014.

15:49

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska se Arena sinoć vratila daleko u povijest. Sve su oči bile uperene u gladijatore koji u borbama nisu štedjeli jedan drugoga. Tim je spektaklom otvoren Athene festival - međunarodni projekt kojemu je cilj očuvanje i revitalizacija antičkih kazališta na Sredozemlju.

Pula će u sklopu Athene festivala ponuditi svoje antičke teatre - Arenu i Malo rimsko kazalište te će tijekom četiri dana gledatelji moći izabrati program prema svojim željama i uroniti u mješavinu kultura, događaja i doživljaja.

U Areni je bilo više od tisuću gledatelja. U svoje lože sinoć su ušli imperator i njegova svita. Uslijedio je poznati pozdrav "It Morituri te salutant", a potom i vrlo dojmljivo predstavljanje, pa - borbe gladijatora.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo ističe kako su Arena, gladijatorske borbe i gladijatorske pozornice u ono vrijeme bili televizija, Nacional Geographic onoga vremena, koji je prezentirao i borbe različitih naroda, kultura, i različite scenografije, sve je to bilo uključeno u borbu.

Posjetitelji koji očekuju kakav turistički maskenbal, zaprepastit će se. Ovo su, naime, prave borbe, i pravi borci, dodaje Komšo. Ono što je posebno u našoj gladijatorskoj školi to je 'full kontakt', to nisu dogovorene borbe izrežirane unaprijed, ovo su borbe istreniranih boraca u kojima se unaprijed ne zna pobjednik. Oni su visoko motivirani, željni borbe i uživaju u toj gladijaturi.

Predstava ipak sadrži neke elemente glume. U završnom dijelu borbe, jedan će gladijator od imperatora dobiti palminu granu, a drugi ima biti mrtav. Kako bi se publika uvjerila da je skončao, bit će podvrgnut ne baš sofisticiranom postupku. Dobit će maljem po glavi.

Završi li koji gladijator zbog ovoga s potresom mozga, nije nam poznato. Jedan je od njih, koji je pobijedio u borbi i izbjegao malj, na kraju spektakla zaprosio je svoju djevojku. U areni se najbrže može shvatiti kako je život kratak.

U galeriji fotografija možete pogledati kako je sinoć bilo u Amfiteatru.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.