Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba Baptistea Debombourga

18.04.2014.

15:53

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak u 20 sati u pulskoj galeriji Singular otvara se izložba poznatog francuskog likovnog umjetnika Baptista Debombourgha koji uglavnom radi sa staklom s otpada.

Slomljena vjetrobranska stakla koja su se ovog tjedna mogla vidjeti na pulskoj ulici Castropola nisu posljedica prometne nezgode, već dokazi kreativnog procesa. U maloj, ali vrlo aktivnoj galeriji Singular svoje je djelo dovršavao eminentni francuski umjetnik mlađe generacije Baptiste Debombourg.

'Počeo sam raditi sa staklom 2005., jer su iz raznih razloga, posebice zbog terorizma, specijalisti izumili luminoscentno staklo, koje je potpuno sigurno', kaže Debombourg.

Staklo je za njega zanimljiv materijal jer je, kaže, istodobno opasno i dragocjeno. Upozorava kako je u rušenju njujorških nebodera više ljudi stradalo od stakla nego od tvrdih materijala. Debombourgov intrigantni rad u Puli je izazvao mnogo pozornosti.

'Jedan od najprominentnijih umjetnika, vrlo je prisutan trenutačno na međunarodnoj umjetničkoj sceni, tako da smo jako sretni što je prihvatio naš poziv i došao, i ne samo da je došao, nego se upustio u mnogo veću akciju nego što smo zamišljali', istaknula je Silvija Potočki Smiljanić, umjetnica i kustosica galerije Singular.

U izradi te impresivne staklene strukture umjetniku su pomogli domaći studenti likovnih akademija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.