Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba Salvadora Dalija u Rovinju

24.04.2014.

11:42

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavičajni Muzej grada Rovinja od 25. travnja bit će domaćin izložbe Salvadora Dalija, jednog od najpoznatijih umjetnika nadrealizma 20. stoljeća.

Na izložbi će biti predstavljene grafike iz njegova dva najopsežnija opusa 'Biblija Sacra' iz 1967. i 'Božanstvena komedija' iz 1964. s oko 130 grafika. Izložba ima i specifičan edukativni karakter, jer se kroz grafike posjetitelj izložbe upoznaje Dalijevim viđenjem sadržaja Biblije i Danteove 'Božanstvene komedije'. Postav uključuje i Dalíjev kip Dantea. 

Dalijev je grafički opus iznimno opsežan (više od 1.700 grafičkih djela), a stvarao je u različitim grafičkim tehnikama: bakrotisak, gravura, drvorez, litografija, kombinirana tehnika. Njegove su grafike uglavnom nastajale u serijama, odnosno grafičkim mapama, a to je za Dalíja bila odlična prilika za ilustriranje literarnih djela koja su mu bila bliska ili ih je htio komentirati. 

Salvador Dalí (1904. - 1989.), španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova jedan je od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Iz njegovog prebogatog opusa najpoznatija je slika 'Postojanost pamćenja (Mekani satovi)' dovršena 1931.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.