Hrvatski radio

Radio Pula

'La Cecchina' u INK-u

13.01.2014.

15:31

Autor: Daniela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put u Hrvatskoj na daskama Istarskoga narodnog kazališta sutra će biti izvedena opera La Cecchina. Autor libreta je Carlo Goldoni, a glazbu je skladao Niccolo' Piccinni.

Opera je rezultat suradnje Odjela za glazbu pulskoga Sveučilišta i Akademije za glazbu u Ljubljani, izvijestili su organizatori na konferenciji za novinare.

Niccolo' Piccinni stvarao je u drugoj polovici 18. stoljeća. Bio je vrlo poznat i rado izvođen u svoje doba, danas nešto manje, što ne umanjuje vrijednost, a ni atraktivnost njegovih djela, istaknula je docentica Odjela za glazbu pulskoga Sveučilišta Sofija Cingula.

La Cecchina je pitka, vesela opera, romantična priča o bogatome markizu koji se zaljubljuje u ljupku vrtlaricu što izaziva zgražanje aristokratskoga društva i primjerena je, ocjenjuje Cingula, različitoj publici.

Gostovanje studenata ljubljanske Akademije za glazbu dio je koncertne sezone Odjela za glazbu pulskoga Sveučilišta Jurja Dobrile. Namjera nam je nastaviti niz vrlo uspješnih koncerata i gostovanja, istaknuo je docent pulskoga Odjela za glazbu Franko Božac.

Pročelnik Odjela za glazbu pulskoga sveučilišta Baskhim Shehu najavio je otvaranje novih smjerova toga odjela: pjevanja, skladanja i drugih koji bi, prema njegovim riječima, mogli početi već ove jeseni.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.