Hrvatski radio

Radio Pula

Nakon stoljeća u Roču ponovno otisnuta glagoljica

31.05.2014.

14:16

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon više od sto godina u Hrvatskoj je ponovno otisnut tekst pravim olovnim glagoljskim slovima i to na drvenom tiskarskom stroju. Učinjeno je to u Roču koji već petnaestak godina baštini repliku Gutenbergova tiskarskoga stroja.

Nakon stoljeća, pravim olovnim glagoljskim slovima na drvenom tiskarskom stroju, odnosno istim postupkom kojim su se nekoć tiskale inkunabule, otisnut je tekst na dvije stranice. Za taj povijesni trenutak odabrani su dijelovi iz Misala prema zakonu rimskoga dvora iz 1843. godine. 

Prvi su to otisci s olovnog glagoljskog sloga, a priredio ih je i otisnuo profesor Frane Paro. Doći do ovih olovnih glagoljskih slova nije bilo nimalo lako. Potraga je profesora Franu Paru vodila od Hrvatske preko Češke i Amerike do Švicarske. Nakon punih 12 godina traganja ondje su u maloj slovolivnici pronađena olovna glagoljska slova prema kojima su lijevana ova za ročku tiskaru.

Replika Gutenbergova stroja dobila je pripadajuća olovna glagoljska slova, a Roč pravu glagoljsku tiskaru. Projekt je to Katedre čakavskog sabora Roč. Njezina predsjednica Mirjana Pavletić rekla je kako se nada edukativnom centru kaligrafije i tiskarstva." Svi koji ubuduće posjete Ročku tiskaru dobit će osebujan suvenir - otisak s olovnog glagoljskog sloga.

Poslušajte više u tonskom prilogu i pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.