Hrvatski radio

Radio Pula

Noć muzeja u Istri

30.01.2014.

19:24

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 200 muzeja i drugih kulturnih ustanova diljem Hrvatske i gotovo svi muzeji u Istri obilježit će Noć muzeja. S obzirom na 350 tisuća posjetitelja lanjskoga izdanja, sve je manje onih koji misle da su muzeji dosadna i statična mjesta, namijenjena samo stručnjacima i čudacima.

A upravo to je, ističu organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva ali i svi oni koji pripremaju programe u svojim muzejima, osnovna svrha manifestacije: popularizacija muzeja, edukacija kroz zabavu, stvaranje nove muzejske publike. Programi traju od 18 do 01, a ulaz je besplatan.

Noć muzeja - više od 200 ustanova, 100 gradova
Noć muzeja 2014. obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog razvoja. Sukladno tome, u petak 31. siječnja u 18 sati Noć muzeja 2014. simbolično će početi u zagrebačkome Muzeju Mimara otvorenjem izložbe 'Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu – Izložba s povodom'. Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška hrvatske muzejske zajednice Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu koji je od 2012. godine zatvoren za javnost.

Noć muzeja u Istri
Noć muzeja obilježit će i većina muzejskih ustanova u Istri: otvorenje izložbi, najraznovrsnije radionice, stručna vodstva, projekcije, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti, i sve za različite ukuse i uzraste. Prvi put uključit će se i Narodni muzej grada Labina i to s tri zanimljive izložbe, a neki će izlošci biti prvi put predstavljeni javnosti.

U Zavičajnome muzeju Grada Rovinja umjesto otvorenja – zatvaranje izložbe Danila Dučka i zajedničko, interaktivno ličenje zida s posjetiteljima. U novigradskom Lapidariumu središnji dio manifestacije posvećen je djeci i slikovnici Bakine bilježnice, a večer će obilježiti koncert grupe Nola. Zavičajni muzej Poreštine pripremio je, uz ostalo, nekoliko nesvakidašnjih radionica i razgovor sa Slavicom Slivar o njezinih 80 godina života u Poreču.

Etnografski muzej Istre u Pazinu bit će u znaku poklada. Središnji je dio izložba 'Ovčari – maškare iz Katuna Lindarskog', održat će se radionice pokladnih ukrasa a održat će se i promocija knjige 'Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda' autorice Ivone Orlić. Prigodni program pripremio je i Državni arhiv u Pazinu. Noć muzeja i u Zavičajnom muzeju Buzeta uz izložbu fotografija 'Istarski kraji' Kristijana Macinića, radionice, pričaonice, stručna vodstva i koncert buzetske rock skupine Tatanka.

Tri pulska muzeja koordinirala su svoje raznovrsne programe pa posjetitelji mogu, ako to žele, stići na sva događanja. Arheološki muzej Istre u galeriji Sveta srca organizira izložbu Roberta Paulette, u Augustovom hramu izložbu starih lampi a u galeriji ispod Arene koncert Sick Swing Orchestra. Muzej suvremene umjetnosti Istre predstavlja izložbu 'Tabula rasa – autorefleksivno, primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti' autora Mladena Lučića koji najavljuje i dobru zabavu uz DJ-a do kasno u noć.

Povijesni i pomorski muzej Istre predstavlja izložbu 'Pun kufer svega' Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije. Prigodan program pripremila je i Sveučilišna knjižnica uz stručna vodstva zbirkama o kojima skrbi te koncert iz opusa Antonia Smareglie ostvaren u suradnji s Odjelom za glazbu pulskoga sveučilišta.

Program Noći muzeja u istarskim gradovima pogledajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.