Hrvatski radio

Radio Pula

09:07 / 17.05.2014.

Autor: Danijela Dorani

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, čija je ovogodišnja tema 'Muzejske zbirke povezuju', pridružili su se i istarski muzeji. Tim je povodom danas u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, održan studijski dan u čast arheologa Maria Mirabelle Robertija.

U sklopu višednevnog programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Arheološki muzej Istre predstavio je 24. svezak iz serije publikacija Monografije i katalozi, posvećen arheologu Mariju Mirabella Robertiju. Tko je bio profesor Roberti objašnjava ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Ovih je dana otvoren i nov izložbeni prostor Arheološkog muzeja u Carrarinoj ulici br.8 u Puli, a predstavljen je i projekt Nevidljiva Pula. Riječ je o edukativnim pločama koje se postavljaju kako bi se označile zaboravljene, uništene i danas neprepoznatljive arheološke lokacije u staroj pulskoj jezgri i prigradskom području. Arheolog Željko Ujčić.

U povodu Međunarodnog dana muzeja, Zavičajni muzej grada Rovinja postavio je zanimljivu izložbu starih grupnih fotografija rovinjskih tabakina - djevojka i žena koje su radile u Tvornici duhana u Rovinju od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Etografski muzej Istre u Pazinu ugostio je izložbu Etnografskog muzeja u Zagrebu koja predstavlja dio narodnog blaga - dječje igračke rađene u hrvatskim selima od 19. do 21. stoljeća.

U Zavičajnom muzeju Poreštine mogu se pogledati radovi koji su rezultat projekta „Misija kustos: moja prva izložba". Sudjelovali su učenici 3. i 4. razreda osnovnih škola Poreštine koji su, pod stručnim vodstvom, imali prigodu skupiti svoja prva iskustva kao mladi kustosi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.