Hrvatski radio

Radio Pula

Obnova kaštela Poserta

23.10.2014.

11:19

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U općini Cerovlje obnovljen je kaštel Posert. Prvi je to obnovljeni srednjovjekovni kaštel u Istri.

Arheološka istraživanja potvrdila su da je kaštel Posert nastanjivan od sredine 14. stoljeća sve do početka 17. stoljeća kada ga stanovništvo napušta pred napadima Uskoka. Najprije je to bio manji objekt gospodarske namijene, vezan uz posjed kojemu je pripadao, a kasnije je inkorporiran u kaštel. Vremenom se mijenjala njegova namjena kao i gospodari koji su dolazili iz obitelji Mojzeš i Barbo.

Arheološke radove, kao i radove na restauraciji, vodio je Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Kaže da pronađeni luksuzni predmeti poput stolnog i staklenog posuđa te velike količine oštriga ukazuju da je tu živjelo i plemićko stanovništvo.

Kaštel se planira oplemeniti dodatnim sadržajima koji će ga približiti posjetiteljima. Uredit će se pristup kaštelu, postaviti informativna ploča, a u kuli će se postaviti konstrukcija kojom će se posjetitelji moći popeti na njezin vrh te razgledati okolicu. Ovaj će kaštel, ističe načelnik općine Cerovlje Emil Daus, postati dio turističke ponude toga kraja.

Arheološka istraživanja i obnova kaštela Posert trajala je osam godina. Ministarstvo kulture uložilo je gotovo dva milijuna kuna, a posljednjih se godina u njegovu obnovu financijski uključila i Istarska županija. No, vrijednost je kaštela ističe načelnik općine Cerovlje za njih neprocjenjiva.

Posert je sve donedavno bio nepoznat, a sada je pravi biser kulturne baštine Istre koji se planira iskoristiti u turizmu. Slično će se učiniti i s još jednim obližnjim kaštelom, onim u Pazu. Općina računa na pomoć Ministarstva kulture iz kojeg stižu ohrabrujuća obećanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.