Hrvatski radio

Radio Pula

Od oxfordske Hurrenove zbirke do ISTROX projekta

25.06.2022.

10:47

Autor: HRT

Kolaž/izložba

Kolaž/izložba

Foto: Lapidarium / ustupljene fotografije

Novigradski Muzej Lapidarium u suradnji s Istraživačkim centrom za romansku lingvistiku sa Sveučilišta u Oxfordu u nedjelju 26. lipnja u 20 sati otvorit će izložbu "50 godina istrorumunjskog jezika: od oxfordske Hurrenove zbirke do ISTROX projekta". 

Projekt ISTROX provodi od 2018. godine Fakultet za lingvistiku, filologiju i fonetiku Sveučilišta u Oxfordu. Znanstveni projekt spaja lingvistička istraživanja s uključivanjem istrorumunjske zajednice kroz terenski rad u Istri, SAD-u i Australije, te analizama, transkripcijama i rada na metapodacima i internetskim platformama. Istrorumunjski vjerojatno je najmanje istraženi živući romanski jezik te su stoga njegova fonologija, morfologija, sintaksa i leksikon od velikog zanimanja za akademsku lingvističku zajednicu, osobito onu koja se bavi romanskim jezicima. Projekt se temelji na analizi neobjavljenog lingvističkog materija koji je sakuplio Tony Hurren.

    

Tony (Anthony) Hurren, engleski lingvist koji je proučavao istrorumunjski jezik, predavao je na Sveučilištu u Oxfordu od 1985. do 1997. Nakon njegove smrti, Hurrenova udovica darovala je Sveučilištu veliku količinu neobjavljenog materijala o profesorovom istraživanju istrorumunjskog jezika u ljeto 1966. i 1967. u Istri, što uključuje:


- oko 30 sati zvučnih zapisa (na rolama ili kazetama) koje je T.Hurren snimio u nekoliko istrorumunjskih sela 1960-ih.

- osam bilježnica s terenskog rada koje su prikupljene tijekom Hurrenovih istraživačkih posjeta Istri,a sadržavaju transkripciju i/ili prijevode dijela zvučnog materijala, kao i lingvističke upitnike, informacije o govornicima i sudionicima itd.,

- uvezanu, još neobjavljenu gramatiku Istrorumunjski: funkcionalna fonologija i gramatika,

- 50 fotografija istrorumunjske zajednice iz 1960-ih snimanih za vrijeme Hurrenovih istraživačkih posjeta Istri.


Navedena građa do sada nije javno objavljena, gotovo se za nju i ne zna. Bez obzira na to što je Tony Hurren materijale iz Istre koristio za svoj pregled gramatike istrorumunjskog te za dio objavljenih znanstvenih članaka o istrorumunjskom aspektualnom sustavu, njegova ostavština je iznimna i gotovo netaknuta riznica informacija o istrorumunjskom jeziku, posebice o istarskoj povijesti, baštini i multikulturalnosti.


Govorni istrorumunjski jezik gotovo da i nije zabilježen prije početka 20. stoljeća, stoga Hurrenov materijal iz 1960-ih čini zabilježenu povijesti istrorumunjskog jezika i njegovih govornika, od kojih su neki još živi.


Na otvorenju izložbe sudjelovat će i članovi istrorumunjske zajednice iz Žejana, Šušnjevice, Nove Vasi i Letaja.


Autori: Jerica Ziherl i ISTROX tim


Nakon otvorenja izložbe, a u sklopu projekta "Too old to die" slijedi glazbeni nastup grupe GorrMarr (Goran Farkaš i Marijan Jelinić).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.