Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorena 14. sezona Kazališta Ulysses

10.07.2014.

11:33

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavom 'Timon Atenjanin' prema tekstu Williama Shakespearea, koja je lani u režiji Georgija Para premijerno izvedena na Splitskom ljetu, počela je 14. sezona Teatra Ulysses.

Jaka kiša praćena vjetrom sinoć je na tvrđavi Minor na Malom Brijunu prekinula predstavu pa se dvjestotinjak gledatelja moralo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i prije završetka prvog dijela brodom vratiti u Fažanu.

'Mali mi je ovaj grob' prva ovogodišnja premijera

Već u subotu, 12. srpnja na rasporedu je hrvatska premijera predstave 'Mali mi je ovaj grob' cijenjene srpske dramatičarke Biljane Srbljanović. Radnja je smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata, a u njezinu je središtu Gavrilo Princip i događaji koji su prethodili sarajevskom atentatu.

Autorica se ne bavi poviješću nego istražuje filozofske, političke i etičke ideje, odnosno bavi se ideološkim pitanjima i problemom gušenja slobode i svega onoga što je plemenito i napredno a što se u suštini, od vremena u kojemu je smještena predstava do danas, nije promijenilo. Režiju potpisuje Dino Mustafić, a glumačku ekipu čine: Svetozar Cvetković, Milan Marić, Marko Janketić, Ermin Bravo i Amila Terzimehić.

Predstava je nastala u koprodukciji kazališta Ulysses, Hartefakt fonda, Bitef teatra, Testament filma Kamerni teatar 55.

Prva hrvatska izvedba predstave na rasporedu je 11. srpnja, svečana premijera dan poslije a repriza 13. srpnja. Sve su izvedbe na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a brod iz Fažane polazi u 20.15.

Sezona se u srpnju nastavlja izvedbama najlegendarnijeg Ulyssesova projekta, 'Kralja Leara' u režiji umjetničke ravnateljice Ulyssesa Lenke Udovički.

Druga premijera 'Sprovod u Theresienburgu'

Druga ovosezonska premijera kazališta Ulysses na rasporedu jeu srijedu, 23. srpnja. Riječ je o groteskno-satiričnom proznom tekstu Miroslava Krleže iz ciklusa o Glembayevima. Režiju, adaptaciju, dramaturšku obradu i koreografiju potpisuje Staša Zurovac, a glumačku ekipu čine: Wanda Winter, Alexander Balanescu, Dražen Čuček i Ozren Grabarić

Program u kolovozu otvaraju koncerti Rade ŠerbedžijeMiroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog te Amire Medunjanin, uz gostovanje predstave Cabaret Brecht 'Zadrživi uspon Artura Uija' u režiji Lenke Udovički na Splitskom ljetu.

I ove godine publika će imati priliku pogledati nekoliko uspješnica iz ranijih sezona, a među repriznim naslovima ovoga su ljeta 'Shakespeare u Kremlju' Ive Štivičića u režiji Lenke Udovički i koprodukciji Kazališta Ulysses i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te 'Pokojnik' Branislava Nušića, čiju režiju također potpisuje Udovički.

Sezona na Brijunima završit će gostovanjem Ateljea 212 iz Beograda 22., 23. i 24. kolovoza s dva naslova: 'Bog masakra' Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović i 'Misery' Stephena Kinga u režiji Petra Popovića.

Kraj sezone označit će gostovanje 'Kralja Leara' 29. i 30. kolovoza u sklopu Dubrovačkog ljeta na Srđu u Dubrovniku, koje će Radu Šerbedžiju nakon više od 30 godina ponovno dovesti u taj grad.

U povodu ovogodišnje europske teme Prvoga svjetskog rata, kao dodatak redovitom programu Šerbedžija je najavio i razne performanse, te održavanje književnog skupa 'Gavrilo-terorist ili borac protiv imperijalizma?', koji će okupiti istaknute intelektualce. Održat će se i okrugli stol na temu 'Teatar pod okupacijom', a naš poznati filozof Srećko Horvat održat će predavanje 'Što je nama Gavrilo Princip danas?'. Multimedijalna večer 'Poezija koja govori stoljećima' bit će posvećena slavenskim pjesnicima.

Poslušajte razgovor s redateljem Dinom Mustafićem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.