Hrvatski radio

Radio Pula

Petra Slobodnjak : "Planinska 7", foto-esej

12.08.2021.

10:12

Autor: Tomislav Šikić

Foto: CVU Batana/ustupljena fotografija

Foto: CVU Batana/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery "Batana" u Rovinju, u 21 sat bit će otvorena samostalna izložba Petre Slobodnjak koja će predstaviti seriju fotografija iz foto-eseja "Planinska 7". Moći će se razgledati do 5. rujna od ponedjeljka do petka od 10 do 12 i od 19 do 21, subotom od 10 do 13 sati.

 

Petra Slobodnjak o projektu kaže: - Zadnjih petnaest godina živim u iznajmljenom stanu na zagrebačkoj Pešči (zagrebački kvart Peščenica). Kupovinom vlastite nekretnine prvi put ću napustiti tu, za mene posebnu zgradu, u koju sam došla kao studentica na prvoj godini fakulteta (...). Ono što je započelo kao normalna ljudska interakcija (...), postao je dugoročni proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih stavova. Priča o zgradi je eklektični kolaž spontanih događaja, njenih interijera i osebujnih individualaca između kojih se stvorila neočekivana bliskost...; koji ujutro piju kavu i posuđuju šećer. Fotografije i pripadajući tekstovi su mali ulomak iz velike, intimne predstave o zajedničkom životu koji uključuje smijeh, suze, iscrpljenost, opraštanje, povjerenje, podršku, prihvaćanja različitosti, stvaranje osjećaja doma i lekcije potrebne za osobni rast. U cijelosti, čudesne boje života. 

Petra Slobodnjak rođena je u Bjelovaru 1988. godine. Diplomirala je 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Od 2014. godine radi kao slobodnjak, nezavisni profesionalac, na po­dručju grafičkog dizajna i fotografije. Fotografske radove proteklih je godina izlagala na sedam samostalnih te dvadesetak skupnih izložbi. Za izložbu „Rasprodaja”, koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH u Zagrebu do­bila je priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na „Izložbi hrvatskog dizajna 1718“, u kategoriji Koncept inicijativa/kritički dizajn. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH (u Sek­ciji za multimediju i intermediju i u Sekciji za foto­grafiju) i Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Dobitnica je nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora (2008.). Fotografkinja je Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO (od 2016.), a samostalna izložba fotografija LADO /RELJEFI / TRAGOVI posljednji je rezultat te suradnje. Godine 2014. završila je Restart školu dokumentarnog filma. Dobitnica je tri stipendije američke agencije VII: 2017. godine za program Visual Storytelling, koji su vodili Ron Haviv i Gary Knight, 2018. godine za program After the Image , koji su vodili Philip Blenkinsop i Daniel Schwartz te 2019. godine za jednogodišnji program VII akademije u Sarajevu. Živi i djeluje u Zagrebu.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.