Hrvatski radio

Radio Pula

Počeo 20. PUF

02.07.2014.

12:47

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulske ulice i trgovi te gradski prostori postali su pozornice jednome od naših najstarijih festivala alternativnih kazališta PUF-u.

Festival je počeo 1995. godine, a do sada je ugostio više od 170 predstava i umjetnike iz svih krajeva svijeta. Svojim su predstavama, performansima i izložbama propitivali različite teme i kazališne smjerove. 

Temperamentnim bubnjanjem pulskim ulicama, prikladnog naziva 'Udaraljkaš', otvorila ga je skupina španjolskih umjetnika. 

PUF u Pulu dovodi nezavisna kazališta, neverbalne predstave koje propituju raznolike teme, ističe umjetnički direktor PUF-a Branko Sušac te dodaje kako dolaze sjajni umjetnici koji zavole ovaj grad gdje mi postignemo beskrajno puno kontakata, prije svega umjetničkih i to je ono što je najznačajnije. PUF je festival gdje je jedna nacija - nacija umjetnika mada su došli sa svih strana.

PUF je poznat i po tome što oživljava zapuštene i zaboravljene prostore grada. Tako je nekadašnja vojarna poslužila kao pozornica za predstavu 'Zaboravljena tijela' u izvedbi francuskih umjetnika. 

Tijela su za mene znak postojanja. Postojimo jer imamo fizičko obilježje. Performansom propitujem zašto u određenim zemljama ili religijama tijelo postaje simbol negativnosti i zašto ga se pokušava sakriti, ignorirati ili zanijekati. Rekao je Mehdi Farajpour

Posjetitelje u iduća četiri dana očekuje desetak predstava umjetnika iz Francuske, Španjolske, Izraela, Češke, Slovačke i Slovenije, ali i bogat popratni program ispunjen izložbama i koncertima.

PUF je jedan od najpoznatijih festivala neverbalnog kazališta u ovom dijelu Europe a u proteklih 19 godina izvedeno je više od 170 predstava te više od sto popratnih programa, poput izložaba, koncerata i performansa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.