Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljena Istarska kulturna strategija

17.03.2014.

14:13

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povezivanje kulture i gospodarstva, zapošljavanje u kulturi i jačanje zavičajnog identiteta - osnovne su smjernice Istarske kulturne strategije od 2014. do 2020. Izrada toga strateškog dokumenta počela je ovih dana a trajat će do lipnja. U njegovu će se izradu uključiti i šira javnost a o prihvaćanju konačne verzije odlučit će Županijska skupština. Istarska kulturna strategija predstavljena je danas i novinarima.

 

Istarska kulturna strategija, kolokvijalno IKS, u svojemu je prvom izdanju od 2009. do 2014. godine bila usmjerena umrežavanju istarskih sudionika u kulturi, povezivanju s Europom i dobivanju sredstava iz pretpristupnih fondova. IKS 2 temeljit će se na daljnjem jačanju kulturnih identiteta i prepoznatljivosti te razvoju samoodrživih projekata, istaknuo je župan Valter Flego.

Jače i kvalitetnije povezivanje kulture i gospodarstva omogućit će i nova zapošljavanja u kulturi, zaključio je Flego. Takav je pristup u skladu i sa smjernicama kulturnoga razvoja Europske unije, objasnio je autor IKS-a Davor Mišković.

IKS 2 izradit će se u suradnji s kulturnim vijećima Istarske županije, a konzultirat će se i stručnjaci iz područja kulturne politike. Nacrt dokumenta bit će predstavljen na okruglim stolovima u svim istarskim gradovima, a javnost će se moći uključiti i putem interneta. Konačna verzija Istarske kulturne strategije 2014. - 2020. trebala bi biti gotova i dostavljena Županijskoj skupštini na prihvaćanje do lipnja. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.