Hrvatski radio

Radio Pula

Projekt XIIxII

03.12.2014.

15:25

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vodnjanskom sjedištu Zajednice Talijana predstavljen je ovogodišnji kalendar i nosač zvuka pod nazivom 'XIIxII'. Riječ je o izdanju u čijem su nastajanju sudjelovali mladi glazbenici i fotografi iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre.

Ovogodišnja tema je barokna sinestezija, ističe izbornica likovnog dijela projekta Elena Uljančić Vekić. Kalendar i nosač zvuka, kojim se predstavljaju mladi, još neafirmirani umjetnici, protokolarni je dar Istarske županije, istaknuo je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Najuspješniji mladi umjetnici dobitnici su i nagrade za stručno usavršavanje. Gitaristica Judita Vošćon učenica je pulske Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Edi Rapajiću, maturantu pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, draži je crtež od fotografije pa ga je nagrada iznenadila.   

U dosadašnjih devet izdanja kalendara i nosača zvuka sudjelovalo je oko 650 mladih istarskih kreativaca, a likovna djela koja su ostvarili obogaćuju fundus istarskog Muzeja suvremene umjetnosti. Nekima od njih umjetnost je postala životni poziv, pa su danas priznati umjetnici.

Poslušajte tonski zapis.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.