Hrvatski radio

Radio Pula

'Rječnik premanturskog govora'

23.10.2014.

14:19

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Rječnik premanturskog govora' naziv je predavanja Ratka Crnoborija koje u Premanturi u četvrtak, 23. listopada u 19 sati organiziraju Fenoliga udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak. Time započinje novi ciklus zimskih predavanja.

Premanturski se govor upotrebljava u mjestima premanturske župe. Spada u štokavsko – čakavsko narječje koje se govori u južnoj Istri, a za premanturski se govor tvrdi da je najštokavskiji među njima.

Specifičnost tog govora proizlazi iz relativne izoliranosti Premanture i slabog komuniciranja s ostalim istarskim selima, a najviše se mijenjao i razvijao do 1. svjetskog rata, uglavnom na pulskom merkatu. Zbog podložnosti talijanskom jeziku između dva svjetska rata, sadrži mnogo talijanizama.

Rječnik uglavnom obuhvaća 'beside' kakve su se koristile do pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon kojih se pod utjecajem niza faktora kao što su mediji, škole, knjige i doseljavanja, premanturski govor naglo razvija i mijenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.