Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli otvoren književni festival Lit Link

29.08.2014.

15:41

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskoj galeriji Makina sinoć je otvoren drugi književni festival LitLink. Festival je okupio domaće, američke i kanadske pisce i izdavače.

LitLink ponovno je stigao u Pulu. Književni festival, koji povezuje američke i hrvatske autore i izdavače, publici je predstavio kanadskog pisca i glumca Shaughnessyja Bishopa Stalla, autoricu neobičnog ženskog pisma Sheilu Heti, hip-hopera i književnika Adama Mansbacha. Kanadska književnica Miriam Toews predstavila je svoju knjigu koja je upravo objavila izdavačka kuća Ljevak.

Na engleskom se također zove 'Komplicirana ljubaznost' i to je priča o djevojci koja dolazi iz male religijske zajednice menonita, nestale su joj majka i sestra, a ona i otac pokušavaju osmisliti kako će živjeti, rekla je Miriam Toews. 

Domaće snage predstavili su Jasna Žmak, Marko Pogačar i Bojan Žižović. Uz pisce, na LitLinku gostuju i izdavači, jer je smisao ovog festivala da autorima pomogne osigurati prijevode. 

Onda sam došao do tog koncepta da napravimo jedan program stranih zanimljivih pisaca za publiku i i možda za našu kulturnu javnost, ali da postoji jedan pomalo nevidljiv dio programa za publiku, to je da pozovemo jednako toliko urednika koliko i pisaca na festival; dodao je suorganizator festivala Robert Perišić.

Trenutačno je ključna figura LitLinka njujorški pisac i izdavač Buzz Poole, u čijoj je izdavačkoj kući Black Baloon Publishing objavljen prijevod 'Našeg čovjeka na terenu' Roberta Perišića, a uskoro će biti objavljeni i prijevodi knjiga Olje Savičević Ivančević i Bekima Sejranovića.

U SAD-u je teško kao i svugdje, malo je knjižara, elektroničke knjige su postale izazov i imaju sve više čitatelja, i mislim da velike izdavačke kuće imaju veći problem s tim, jer se sporo mijenjaju, pa neovisni izdavači tu imaju šansu, izjavio je pisac i izdavač Buzz Poole

Nakon Pule, LitLink se večeras nastavlja u Rijeci, a sutra završava u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.