Hrvatski radio

Radio Pula

U Svetom Petru u Šumi večeras "Maša po starinski"

31.08.2014.

08:32

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas će se u Svetom Petru u Šumi održati sedmo izdanje Nacionalne smotre glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski". Program započinje u 18 sati i 30 minuta u supetarskoj župnoj crkvi svetog Petra i Pavla glagoljaškom misom koju će pjevati crkveni pučki pjevači iz Posedarja. Centralni dio smotre odvijat će se na trgu ispred crkve i pavlinskog samostana s početkom u 20 sati.

 

Maša po starinski svojim kontinuitetom te izuzetnom povijesnom vrijednošću se iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija u domeni očuvanja specifičnog segmenta nematerijalne kulturne baštine.Vrijednost očuvanja pučke glazbene tradicije u crkvenim napjevima treba prije svega promatrati kroz prizmu koralnog pjevanja uz glasovne ukrase pjevača koji pridonose činjenici kako se nekada slavila sveta Misa i Euharistija u kontekstu glagoljanja čiji korijeni govore o stoljetnoj tradiciji pjevanja "Maše" u Istri i diljem Hrvatske.

Na ovogodišnjoj smotri glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja "Maše po starinski" publici će se predstaviti Crkveni pjevački zbor Sveti Petar u Šumi, zbor Lavanda iz Novigrada, crkveni pjevači župe Sveta Agneza iz Medulina i pučki pjevači iz Dobrinja na otoku Krku, ženska vokalna skupina Jažulice iz Lanišća,crkvene pjevačice iz Svetica kraj Ozlja, crkveni pjevači iz Posedarja-Zadarske biskupije, župni zbor iz Kringe te crkveni pučki pjevači Noel Šuran i Vinko Zidarić iz Lindara. 

Organizator manifestacije "Maša po starinski" je Općina Sveti Petar u Šumi, pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Istarska županija te Porečko-pulska biskupija, a umjetnički voditelj je Bruno Krajcar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.