Hrvatski radio

Radio Pula

Završila Međunarodna kiparska škola Montraker

11.09.2014.

14:30

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vrsaru je danas, predstavljanjem završnih radova i postavljanjem ispred dječjeg vrtića, završila ovogodišnja Međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Zahvaljujući toj školi, Vrsar je s više od 100 skulptura nastalih u 24 godine, koliko škola traje, jedinstven u svijetu.

Sve su skulpture nastale u kamenolomu u Vrsaru, tijekom dva tjedna koliko traje Međunarodna kiparska škola. Pet studenata, pet njihovih profesora-mentora. Ove godine tu su polaznici i njihovi mentori iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Metod Frlić iz Akademije za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani kaže kako je ambijent fantastičan, kamenolom i sam grad.

Josip, student pete godine iz Zagreba, predstavlja izvadak iz diplomskog, a s obzirom na to da je rad namijenjen djeci - radi se o životinji, u nadrealnom smislu, pojašnjava.

U Vrsaru i danas postoje radovi mladih kipara koji su prošli kroz školu. Poput parka skulptura na autobusnom kolodvoru, fontane ispred osnovne škole ili ukrasa na rivi. Ove godine skulpture se daruju djeci vrtića u Vrsaru.

Peruško Bogdanić, umjetnički ravnatelj Međunarodne studentske kiparske škole Montraker ističe kako je škola tematski prilagođena polaznicima vrtića jer s obzirom na bogatstvo kulture koju Vrsar ima, važno je da se i oni od početaka upoznaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.