Hrvatski radio

Radio Pula

Od ponedjeljka sunčanije i toplije

03.05.2014.

16:30

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi dio subote protječe uz većinom oblačno vrijeme, nerijetko uz kišu, a ponegdje, osobito na Jadranu te u dijelu središnje Hrvatske i Slavonije, i pljuskovima praćenim grmljavinom. Količina kiše koja je pala do jutra još nije bila velika (najviše je palo u Poreču 18 mm, potom u Komiži 14 mm),

Međutim prijepodne mjestimice je padala umjerenim i jakim intenzitetom što će uzrokovati sigurno osjetno većom izmjerenom količinom krajem dana – neće biti iznenađenje ako ponegdje padne i više od 30, pa i od 50 mm oborine.

Uz kišu je danas i zamjetno svježije nego što je to bilo jučer i prošlih dana tako da će najviše temperatura danas biti uglavnom od 13 do 18˘C. Ono što će još doprinijeti osjetu svježine je vjetar. Naime na kopnu je zapuhao umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak koji će se prema kraju dana i pojačati pa će u sjeverzapadnim predjelima te u gorju biti i jak, moguće s olujnim udarima. Na Jadranu pak ima umjerenog, mjestimice i jakog juga i istočnjaka, koji će na sjevernom dijelu okrenuti na buru koja će do kraja dana mjestimice, posebice podno Velebita, biti jaka i olujna.

Nedjelja donosi osvježenje, ali i smirivanje vremena

Nedjelja će u početku još biti oblačna s povremenom kišom, a zbog zahladnjenja, u višem se gorju, osobito Like, očekuje i padanje susnježice i snijega. Oborine će prema kraju dana postupno prestati, a sa zapada će se ponegdje i djelomično razvedriti.

Međutim bit će vjetrovito i još hladnije nego danas. Puhat će na kopnu umjeren, mjestimice i jak, na udare moguće olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. A na moru će biti umjerene i jake, ponegdje i olujne bure, poglavito podno Velebita s orkanskim udarima. Vjetar će prema kraju dana ipak biti postupno slabiji.

Temperatura zraka očekuje se uglavnom od 7 do 13°C, u gorskm krajevima od 2 do 7°C, na moru između 12 i 17°C.

Novi tjedan donosi stabilnije vrijeme
Od ponedjeljka se predviđa suho, sunčanije te iz dana u dan sve toplije, i  vjetar će potpuno oslabjeti.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.